VIL MØTE MOTSTAND:  Jack Lew (t.h) vil bli møtt med en rekke kritiske spørsmål når han drar på Senats-høring på onsdag, for å bli godkjent som USAs nye finansminister. Blant ankepunktene til republikanerne er Lews investering i et fond i skatteparadiset Caymanøyene. Foto: Jason Reed / Reuters
VIL MØTE MOTSTAND: Jack Lew (t.h) vil bli møtt med en rekke kritiske spørsmål når han drar på Senats-høring på onsdag, for å bli godkjent som USAs nye finansminister. Blant ankepunktene til republikanerne er Lews investering i et fond i skatteparadiset Caymanøyene. Foto: Jason Reed / ReutersVis mer

USAs kommende finansminister investerte i «norsk» skatteparadis

Som Obama har kalt verdens største skattebløff. Republikanerne varsler bråk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avtroppende stabssjef ved Det hvite hus, Jack Lew, er Obamas utvalgte som ny finansminister.

Men før han offisielt kan innta stillingen, må han stille til høring i senatet for å godkjennes til jobben. Nyhetsbyrået Reuters skriver at det er ventet at tilsettingen får klarsignal, men det er usikkert om den får særlig støtte fra republikanerne. Flesteparten av disse høringene forløper uten spesielle problemer, men på onsdag planlegger flere republikanere å grille Lew om blant annet investeringer i skatteparadiset Caymanøyene, melder Washington Post.

Eies av nordmann Lew investerte 56 000 dollar (cirka 313 000 kroner) i fondet som ble eid av banken Citigroup, hans arbeidsgiver på tidspunktet. Fondet har adresse på Caymanøyene, nærmere bestemt Ugland House, bygningen som eies av norske Andreas Ove Ugland og som står oppført som adresse for mer enn 18 000 selskaper.

Dette er det samme bygget som president Obama langet ut mot i en tale i 2009, der han tok for seg skatteparadiser.

- Enten er dette den største bygningen i verden, eller den største skattebløffen i verden, sa Obama den gang.

I 2010 solgte Lew seg ut av fondet med et tap på 1800 dollar, ettersom han skulle bli budsjettsjef i Det hvite hus.

Det potensielt motstridende i saken er at Lew som ny finansminister vil bli en av de mest sentrale figurene når Obama-administrasjonen skal forme sin skattepolitikk i framtida.

- President Obama har vært nærmest besatt av å kritisere investeringer i utlandet (offshore investments). Det gjør Caymanøyene-investeringen til hans kandidat for finansminister verdt oppmerksomhet. Ironien er tjukk, sier den republikanske senatoren Charles E. Grassley, som sitter i finanskomiteen.

Ble brukt mot Romney Caymanøyene var for øvrig også stedet der republikanernes presidentkandidat ved valget i fjor, Mitt Romney, hadde plassert en betydelig del av sin formue. Gjennom sin tidligere arbeidsgiver hadde Romney cirka 170 millioner kroner på Grand Cayman, som tilhører samme øyriket.

Romneys disponeringer i skatteparadiser ble flittig brukt av demokratene under valgkampen, som antydet at han hadde noe å skjule. Derfor valgte Romney til slutt å gi etter, og offentliggjorde en fullstendig oversikt over skatteoppgjøret.

Men selv om enkelte republikanere planlegger å lage bråk på onsdagens høring, er det ikke første gangen opplysningene blir kjent for offentligheten. Opplysningene har  vært oppe under liknende høringer to ganger tidligere, da Lew ble innstilt til jobben som budsjettsjef og viseutenriksminister.

- Betalte skatt - Lew hadde ingen rolle i verken opprettelsen eller driften av fondet, og han solgte sin investering i 2010 med tap, sier Eric Schultz, talsmann ved Det hvite hus.

Han opplyser at Lew betalte skatt og meldte inn alle inntekter og utgifter i forbindelse med fondet da han trakk seg ut.

- Det foreligger ingen ny informasjon som tilsier at senatorene skal komme til en annen konklusjon nå, enn hva de har gjort to ganger tidligere, legger han til.

Men det er ikke bare investeringen i fondet spørsmålene kommer til å handle om på onsdag. Den republikanske senatoren Charles Grassley forteller til Reuters at han vil grave i en bonusutbetaling Jack Lew mottok under sin tid i Citigroup, og reiser spørsmålet om Lew har for nære kontakter med Wall Street.

I tillegg ventes det at Lew vil kjøres hardt på sin involvering og standpunkter i forbindelse budsjettproblemene som Washington har trøblet med å løse gjennom de siste åra. Men selv med betydelig motstand er det altså ventet at Lew vil bli godkjent, og som en tidligere økonomisk rådgiver for visepresident Joe Biden påpeker, er ikke dette første gangen Lew er i hardt vær.

- Dette er ikke hans første rodeo, og for meg ser det ikke ut til å være noe mystisk her, sier Jared Bernstein til Reuters.

Dagbladet har ikke lyktes i å komme i kontakt med Andreas Ove Ugland i kveld.

 UGLAND HOUSE:  Andreas Ove Ugland eier huset som står som adresse for over 18 000 selskaper, og som har fått kritikk av Obama. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
UGLAND HOUSE: Andreas Ove Ugland eier huset som står som adresse for over 18 000 selskaper, og som har fått kritikk av Obama. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer