USAs kongress gir Israel massiv støtte

NEW YORK (Dagbladet): - Ariel Sharon gjør det vi i Texas sier et mannfolk må gjøre, sier republikaneren Dick Army. De fleste politikerne i Kongressen gir nå massiv støtte til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye tyder på at Representantenes hus kan banke gjennom en lov som gir president Bush vide fullmakter til å sette i gang sanksjoner mot palestinere i USA.

Sanksjonene innebærer blant annet at man stenger palestinernes lovlige informasjonskontor i Washington fordi man setter merkelappen terrorister på dem.

Visa kan nektes alle palestinske politikere, inkludert Yassir Arafat. Og all amerikansk økonomisk hjelp til Vestbredden og Gaza som ikke er humanitær kan stoppes. De utvidete sanksjonene er foreslått av en demokratisk representant.

Gigantstøtte

Republikanerne har foreslått en lov som sier at amerikansk etterretning ikke skal samarbeide med de palestinske selvstyremyndighetene.

Israel-støtten på Capitol Hill har alltid vært sterk fordi jødiske velgere er viktige for innenrikspolitikken, og fordi Israel er strategisk viktig for USA som et såkalt et pro-vestlig demokrati i en arabisk region.

Siden 1948 har Israel fått 80 milliarder dollar i militær og økonomisk støtte. Ingen andre land får så mye økonomisk støtte av USA. Israel får også en tredjedel av utenlandshjelpbudsjettet, tre milliarder dollar, fra USA.

Terrorangrepet mot USA 11. september i fjor har styrket båndene til Israel.

Sjokk

- Vi kan identifisere oss med israelernes sjokk og tap av menneskeliv, sier Senatets leder, demokraten Tom Daschle. Han har vært en ensom svale i kritikken av Bush og hans håndtering av krigen mot terror.

- Kongressen institusjonaliserer nå den ensidige støtten til Israel som alltid har vært der. Hvis den ønsket å lage en lov som sier at alle palestinere i USA skal deporteres, er det sikkert et flertall for det også, sier lederen for det arabisk-amerikanske instituttet, James Zogby, til Washington Post.