-  USAs krig er legitim

Regjeringens avskjed med USAs krig i Afghanistan betyr ikke at Norge ikke lenger støtter deres rett til å føre den. Det slår utenriksminister Jonas Gahr Støre fast.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARSTAD (Dagbladet): -  Det er ingen tvil om at Operation Enduring Freedom (OEF) er en legitim og folkerettslig forankret operasjon. Når vi har valgt å trekke ut det norske bidraget til den er det bare et signal om at vi ønsker å satse på den fredsbevarende ISAF-styrken, sier utenriksminister Støre til Dagbladet. I går la han fram regjeringens planer i Afghanistan og Irak i et åpent storting, før han hastet videre til utenriksministermøte for Nordområdene i Harstad.

Hans uttalelser står i kontrast til regjeringspartneren SV, som er imot hele OEF og ser på den som en illegitim krigføring.

Spesialstyrker

Norge deltar nå med spesialstyrker i den USA-ledede operasjonen som fører krig mot restene av Taliban-regimet og al-Qaida i Afghanistan. Parallelt med OEF driver Nato-alliansen en operasjon for å stabilisere Afghanistan - ISAF.

-  Vårt engasjement i OEF blir avsluttet i desember. Samtidig varsler vi opptrapping av vårt engasjement i ISAF, blant annet ved å bidra med jagerfly for å beskytte operasjonen. Det eneste signalet vi sender er at vi nå prioriterer våre ressurser annerledes, sier Støre.

Han har allerede drøftet den nye prioriteringen med USAs utenriksminister Condoleezza Rice uten at linjeskiftet avfødte amerikanske reaksjoner.

Reagerer

Høyres Jan Petersen, som leder Stortingets forsvarskomité, reagerer kraftig på Støres redegjørelse.

-  Det meste var hyllevare fra min tid, med unntak av omprioriteringen i Afghanistan og tilbaketoget i Irak. Her fronter nå utenriksministeren SVs anti-amerikanisme, sier Petersen.

Støre svarer like krast:

-  I hans tid lå ikke varene i hylla, de var innelåst i en kommode. Vi har åpent gått ut med vår politikk og den sittende regjering viser nå at Norge tenker selv i utenrikspolitikken i stedet for å dilte etter andre på autopilot.

STØTTER OGSÅ KRIG: Jens Stoltenberg.
USA-STØTTE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre.