USAs krise-diplomati stanser ikke India

India forteller USA at Pakistan vil bli angrepet hvis de ikke stanser gerilja-angrepene i Kashmir. Inderne gjør nå klar stridshodene på sine raketter. Pakistanske soldater og krigsfly står i framskutte posisjoner. Les siste nytt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen rykker nærmere mellom de to atommaktene. USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld er på vei til regionen, men India har gitt klar beskjed:

- Dersom Kashmir-angrepene fortsetter, vil vi gå til krig mot Pakistan.

Beskjeden har kommet gjentatte ganger gjennom diplomatiske kanaler, opplyser amerikanske myndigheter til nyhetsbyrået AP. India sier ikke hvordan et slikt angrep vil bli gjennomført, men de har forpliktet seg til å ikke være den første parten som tar i bruk atomvåpen. Pakistan forbeholder seg fortsatt retten til å bruke atomvåpen dersom India angriper med konvensjonelle våpen.

Frykter misforståelse

- Jeg lover at jeg vil gjøre alt for å unngå at det blir en konflikt, sier Pakistans president Pervez Musharraf til CNN.

Kashmir-konflikten

Det finnes en rekke scenarier for hvordan konflikten kan utvikle seg til verdens første atomkrig.

Dersom India og Pakistan går til krig, kan det bli tidenes største menneskeskapte miljøkatastrofe. Les hvilke økonomiske, politiske og miljømessige konsekvenser det får.

India og Pakistan har atombomber nok til å drepe flere titalls millioner mennesker. I 1999 smalt det nesten, nå nærmer fingeren seg knappen på nytt.

Samtidig har India startet arbeidet med å feste konvensjonelle stridshoder på mellom-distanse-rakettene sine. Disse rakettene kan også bære atomstridshoder. Amerikanerne kaller trekket «en farlig eskalasjon» siden pakistanerne ikke vet hva slags stridshoder som er festet på rakettene dersom de avfyres. En misforståelse kan gjøre at Pakistan svarer på et konvensjonelt angrep med atomvåpen.

Presser Pakistan

Også på pakistansk side av kontrollinja i Kashmir øker de krigsberedskapet. Flyvåpenet har inntatt framskutte posisjoner og soldatene ved grensa har gått inn i sine slutt-posisjoner. I går fortalte president Musharraf at han vurderer å flytte soldater fra grensa mot Afghanistan til Kashmir-området.

- Vi gjør det klart for India og Pakistan at en krig ikke tjener deres interesser. En internasjonal koalisjon legger press på begge partene, men spesielt på Musharraf, sier president George W. Bush.

Han forlanger at general Musharraf stanser militsen som krysser grensa til indisk Kashmir for å utføre angrep. Seinest i går ble tre politimenn drept da en indisk politibase ble angrepet av islamsk milits.

REDNINGSMANNEN: Forsvarsminister Donald H. Rumsfeld snakker om konflikten mellom India og Pakistan under gårsdagens pressekonfersanse i Det hvite hus. President Bush sender ham til regionen for å mekle.
SKULER PÅ HVERANDRE: Generalmajor Hussain Mehdi ser på de indiske troppene over grensa. Over en millioner soldater gjør seg stadig mer klar til krig på hver sin side av kontrollinja.