USAs lengste hotell-streik er over

Hotellarbeidere gir opp etter ti år.

STREIKEN OVER: Streikende arbeidere, som har vært en del av hotellets historie det siste tiåret, er nå historie. Foto: Eirin Nekervis/Flickr
STREIKEN OVER: Streikende arbeidere, som har vært en del av hotellets historie det siste tiåret, er nå historie. Foto: Eirin Nekervis/FlickrVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På det historiske Congress Plaza Hotel i Chicago har det utspilt seg en ti år lang kamp mellom hotellledelsen og hotellarbeiderne, skriver Chicago Sun-Times.

Hotellet, som åpnet i forbindelse med verdensutstillingen i 1893, har innlosjert USAs tidligere president Theodore Roosevelt, arkitekten Frank Lloyd Wright og artisten Bruce Springsteen, for å nevne noen.

Streiken startet i 2003 da 130 fagforeningsmedlemmer nektet å godta et kutt i luselønnen på 49 kroner timen. Arbeiderne ønsket seg en lønn på minst 95 kr timen, som er normallønn for rengjøringspersonalet på amerikanske hotell.

Døve ører Hotelledelsen var aldri interessert i å lytte til kravene fra arbeiderne og dermed stod de foran en lang streik, kanskje lenger enn noen kunne forestille seg.

Opprørte arbeidere har stått streikevakt utenfor hotellet under hele streiken. Én arbeider tilbrakte mellom ti og 25 timer hver uke på fortauet utenfor hotellet, for å vise sin misnøye mot ledelsen. Den samme mannen hadde jobbet på hotellet i 23 år før streiken brøt ut.

Ved flere anledninger tok de seg inn i møtelokalene for å få konferansegjestene til å avbestille rommene. Streikerne klaget sin nød til gjestene, men til liten nytte.

De fikk derimot oppmerksomhet i pressen, og blant lokale studenter som fra tid til annen møtte opp for å vise sin støtte og være med på å protestere.

Enden på visa Onsdag denne uken vendte arbeiderne tilbake, etter en mislykket kamp, med de samme vilkårene og lønnen de hadde da streiken startet.

HISTORISK: Chicago Congress Hotel ble åpnet i 1893. Foto: Kevin H. Souza/Flickr
HISTORISK: Chicago Congress Hotel ble åpnet i 1893. Foto: Kevin H. Souza/Flickr Vis mer