USAs liste over forbudte flypassasjerer ulovlig

USAs register over folk som nektes å være med passasjerfly fordi de mistenkes for terrorvirksomhet, er i strid med grunnloven, bestemte en føderal dommer tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Registeret er grunnlovsstridig fordi det ikke gir dem som rammes, noen meningsfull adgang til å bestride at de er satt på lista, heter det i dommer Anna Browns kjennelse.

Saken ble brakt inn for retten i Oregon av 13 amerikanske muslimer som ble nektet adgang til passasjerfly fordi deres navn figurerte på de hemmelige listene.

Dommer Brown ga myndighetene beskjed om at de må innføre nye prosedyrer for å sikre at folk som står i registeret, kan kreve oppføringen omgjort.

Hun bestemte også at myndighetene må fortelle de 13 saksøkerne hvorfor de er havnet i registeret og gi dem anledning til å bestride at de står der.

Brown sier at internasjonale flyreiser ikke lenger er en luksus, men et viktig aspekt av friheten som folk har rett til i et fritt samfunn.

Kjennelsen er en stor seier for de 13 saksøkerne, blant dem fire militære veteraner, som avviser at de har noen bånd til terrorisme og først oppdaget at de sto i registeret da de kom til flyplassen og ble nektet å gå om bord i flyet de skulle ta.

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU), som tok saken for dem, er fornøyd med kjennelsen mot registeret, som de sier har rammet mange uskyldige mennesker.

Registeret ble opprettet i 2003 etter terrorangrepet 11. september og skal inneholde 20.000 navn. Myndighetene har i årevis argumentert med at de trenger registeret og at hemmeligholdelsen er nødvendig av nasjonale sikkerhetsgrunner.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer