USAs liste over strategisk viktige anlegg lekket

Norsk olje- og forsvarsindustri er ikke representert.

STRATEGISK LISTE: Norsk olje- og forsvarsindustri er ikke representert i USAs liste over strategisk viktige anlegg.
STRATEGISK LISTE: Norsk olje- og forsvarsindustri er ikke representert i USAs liste over strategisk viktige anlegg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Listen er utarbeidet av amerikansk UD og består av alt fra viktige gassrørledninger og undersjøiske telekabler, til mineralforekomster, industrianlegg, havner og legemiddelfabrikker verden over.

Dokumentet er trolig det mest kontroversielle som til nå er lekket fra WikiLeaks, og det viser at USAs definisjon av nasjonal sikkerhet er bred og altomfattende, melder BBC.

Kobolt og nikkel Listen er basert på opplysninger fra alle amerikanske utenriksstasjoner, som i februar 2009 fikk beskjed om å lage en liste over alle anlegg som hvis de går tapt, kan skade USAs sikkerhet i vesentlig grad.

Det eneste som står oppført under Norge er «kobolt nikkel gruve», uten noen nærmere forklaring.

Blaafarveværket på Modum sto på 1800-tallet rett nok for 70-80 prosent av verdensproduksjonen av kobolt, men ble nedlagt i 1893. Også en koboltgruve i Kongo er nevnt i dokumentet.

Anlegg i Kristiansand? På slutten av 1800-tallet sto Norge også for halvparten av verdens nikkelproduksjon, noe som langt fra er tilfelle lenger.

Mer sannsynlig er det at amerikanerne finner Xstrata Nikkelverk utenfor Kristiansand, tidligere kjent som Falconbridge, strategisk viktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer