Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USAs løsning er urimelig

Condoleeza Rices «pakkeløsning» på konflikten i Libanon er urimelig, mener Libanons Hizbollah-forhandler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Condoleeza Rice, USAs utenriksminister, sin pakkeløsning inkluderte en våpenhvile, utplassering av libanesiske styrker og en internasjonal styrke i Sør-Libanon, og en buffersone som strekker seg 30 kilometer fra den israelske grensen og inn i Libanon.

Denne buffersonen skal ifølge forslaget være fri for Hizbollah-milits, sier en libanesisk offentlig tjenestemann, til AP.

Parlamentets talsperson og Hizbollah-forhandler, Nabi Berri, avslo Rice sin pakkeløsning, ifølge anonyme kilder som står han nær.

I stedet foreslo han en plan med to faser. Først våpenhvile og forhandlinger om fangebytte og deretter en intern dialog i Libanon om løsninger på situasjonen i Sør-Libanon.

Vil ikke presse Israel

Samtalene Rice hadde med Libanons statsminister, Fuoad Saniora, var også anspente. Blant annet fortalte Saniora Rice at Israels bombing av landet har ført Libanon 50 år tilbake i tid. Han ba også om en rask våpenhvile, ifølge statsministerens kontor.

Helt siden krigen mellom Israel og Hizbollah begynte 12. juli, har USA vært motvillige til å legge press på Israel for å få til en våpenhvile. De har sagt at våpenhvile bare er en kortsiktig løsning på problemet.

Dagens besøk til krigsrammede Beirut kom overraskende på mange. I forkant av Condoleeza Rices turne i Midtøsten sa talspersoner for amerikanske myndigheter at meningen med besøket i regionen var «å bruke vår påvirkningskraft for å få en løsning på konflikten.»

LØSNING PÅ KONFLIKTEN: Både Condoleeza Rice og Libanons statsminister Fuoad Saniora, ønsker en Foto: SCANPIX
LØSNING PÅ KONFLIKTEN: Både Condoleeza Rice og Libanons statsminister Fuoad Saniora, ønsker en Foto: SCANPIX Vis mer

Blair ikke lenger taus

For første gang siden konflikten i Libanon startet får vi vite hva Storbritannias statsminister Tony Blair mener. Frem til i dag har han vært tilbakeholden med å uttale seg, skriver AP.

- Konflikten mellom Israel og Hizbollah ødelegger Libanon og dets skjøre demokrati. Det libanesiske folket opplever nå en katastrofe, sier Blair ti AP.

Han sier også at han støtter en internasjonal militær utplassering i området for å tvinge på en våpenhvile.

De arabiske landene i regionen har også , med unntak av Syria, vært tause. Egypts president Hosni Mubarak brøt denne trenden da han tidligere i dag ba om en øyeblikkelig våpenhvile.

- Øyeblikkelig våpenhvile først, etter våpenhvilen kan man snakke om de langsiktige løsningene på konflikten, sa han ifølge AP.

Ett av hans forslag til løsning på konflikten, var fangebytte. Israel har på sin side flere ganger gitt uttrykk for at det ikke er aktuelt med forhandlinger om fangebytte.

900 millioner

image: - USAs løsning er urimelig

FN ber i dag verdens land om å gi 967 millioner kroner, eller 150 millioner dollar, i humanitær nødhjelp til krigsrammede Libanon.

Pengene skal brukes til å hjelpe Libanon gjennom de tre neste månedene. Ødeleggelsene er store som følge av Israels bombeangrep.

FNs nødhjelps-koordinator Jan Egeland, fortalte reportere i Beirut at det er et sterkt behov for penger til mat, legehjelp, vann og sanitære behov de tre neste månedene.

- Mellom 500 000 og 800 000 menneskers liv har blitt påvirket av konflikten, mange av dem er nå interne flyktninger, sa han, ifølge AP.

Egeland har bedt Israel om en sikker port der båter med nødhjelp skal kunne legge til havn i Tripoli i Nord-Libanon og Tyr i Sør-Libanon. Så langt har Israel løsnet noe på sin blokkade av Libanon ved å la båter legge til havn i Beirut.

Norge bevilget på fredag 200 millioner kroner i humanitær hjelp til Libanon og de kriserammede palestinske områdene.

SNAKKER: Tony Blair sier endelig hva han mener om konflikten.