Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs maktelite samlet for å høre på Jens

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg blir medlem av en særdeles eksklusiv klubb når han i dag holder tale for en samlet amerikansk kongress.

WASHINGTON D.C.: Kongressen begynte å le da Jens Stoltenberg snakket om den første nordmannen som kom til USA. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Stoltenberg var i går i Det hvite hus hvor han ble hyllet av president Donald Trump. I dag fikk han komme og holde tale for den samlede amerikanske kongressen. Både demokrater og republikanere, senatorer og kongressrepresentanter, de øverste generalene, representanter for diplomatiet, regjeringsmedlemmer og visepresident Mike Pence var blant de frammøtte inne i den fullsatte og symboltunge salen i kongressbygningen.

Applausen runget i det Stoltenberg kom inn håndhilste på folk i salen. Når han begynner å tale, blir han stadig avbrutt av stående applaus.

Målet til Stoltenberg var få fram at Nato var viktig for Europa, men at det også er svært viktig for USA.

Før talen møtte han den mektige demokratiske speakeren Nancy Pelosi.

Takker Jens

- Vi ønsker å takke Nato og generalsekretæren for Natos vennskap, partnerskap og lederskap. Vi takker også Stoltenberg for hans personlige lederskap. I dag gjentar vi Amerikas forpliktelse til Nato, sa Pelosi til Dagbladet og annen presse før talen.

Talen kommer 70 år etter at Nato først ble grunnlagt i Washington D.C. i kjølvannet av andre verdenskrig og med framveksten av den kalde krigen.

- Det er godt å se deg igjen, Nancy. Vi møttes for noen få uker siden i Brussel, og det er flott å møtes igjen her i den amerikanske kongressen. Tusen takk for den varme velkomsten og din sterke personlige støtte til Nato, repliserte Stoltenberg.

I forkant har han studert gamle taler fra Angela Merkel, Emmanuel Macron og Gordon Brown, som også har holdt liknende taler.

- Så Nato har vært bra for Europa. Og Nato har vært bra for USA. Styrken til et land måles ikke bare på størrelsen på økonomien, eller antallet soldater. Men også på antallet venner, sier Stoltenberg i talen og fortsetter:

- Gjennom Nato har USA flere venner og allierten enn noen annen stormakt. Dette har gjort USA sterkere, tryggere og mer sikkert.

Stoltenberg snakket også om hvordan Atlanterhavet binder alliansen sammen.

- For nordmenn som meg, definerer Atlanterhavet hvem vi er. Det var nordboeren Leiv Eiriksson, som var den første europeeren til å nå den amerikanske kysten for nesten tusen år siden. For eventyrere som Leiv Eiriksson var ikke Atlanteren en barriere, sier Stoltenberg.

Fra New Jersey

Han beskriver også hvordan Atlanterhavet har vært ei bru til nye land og nye muligheter.

- Besteforeldrene mine var blant dem. Mora mi ble født i Patterson i New Jersey. Og Jeg bodde deler av barndommen i San Francisco, sier generalsekretæren.

WASHINGTON D.C.: Kongressen begynte å le da Jens Stoltenberg snakket om den første nordmannen som kom til USA. Video: Reuters Vis mer

De siste åra har Nato vært under hardt press. USAs president, Donald Trump, har kalt organisasjonen «utdatert», og har vært svært kritisk til at USA betaler en langt for stor andel av forsvarsutgiftene i alliansen.

- Vi må være ærlige. Spørsmål blir stilt på begge sider av Atlanterhavet om styrken til partnerskapet vårt. Og ja, vi har vår uenighet. Vi er en allianse med mange land. Med ulik geografi, historie og politiske partier. Republikanere og Demokrater. Konservative og arbeiderpartier. Uavhengige, grønne og mange andre. Dette er demokratiet. Åpne diskusjoner og ulike syn er ikke et tegn på svakhet. Det er et teng på styrke, sier Stoltenberg.

Angriper Russland

Han benyttet også anledningen til å gå til et hardt angrep på Russland.

- I 2014 annekterte Russland Krim på ulovlig vis. Det er første gang i Europa siden andre verdenskrig at et land tok deler av et annen land. Vi ser et mønster i Russlands oppførsel som inkluderer en massiv militær oppbygning fra Arktis til Middelhavet og fra Svartehavet til Baltikum, sier Stoltenberg.

Han trekker fram eksempler som nervegassangrep i Storbritannia og støtte til Assad-regimet i Syria.

- Konstante cyber-angrep mot Nato-allierte og partnere som retter seg mot alt fra parlamenter til strømforsyninger. Sofistikerte kampanjer for å disinformere og forsøk på å påvirke selve demokratiet, sier Stoltenberg og understreker at Nato aldri vil gjøre som Russland.

- Min mørkeste dag

Han benytter også anledningen til å snakke om terrorangrepet 11. september, som er den eneste gangen Nato har tatt i bruk artikkel fem. Og han snakket om hans egen erfaring med terror fra Norge.

- Jeg var statsminister i Norge 22. juli 2011. En dato som vil være beryktet i historien til landet mitt. Den dagen detonerte en terrorist en bombe utenfor kontoret mitt. Den drepte åtte personer og skadde mange flere. Han dro så til Utøya hvor unge mennesker var på sommerleir. Han drepte ytterligere 69 mennesker. Mange av dem var tenåringer med hele livet foran seg. Det var den mørkeste dagen i Norge siden andre verdenskrig. Det var den mørkeste dagen i livet mitt, sier Stoltenberg og fortsetter:

- Terrorisme kommer i mange former. Noen misbruker religion. Andre misbruker politiske ideologier. De hevder å være annerledes enn andre og kjemper for andre saker. Men de er alle like. De tror at hat, vold og å drepe uskyldige menn, kvinner og barn. De er ikke noe annet enn feiginger. Terrorister angriper vår frihet, våre verdier og vårt levesett. Vårt svar må være mer åpenhet og mer demokrati. Våre verdier vil vinne fram.

Skrøt av Trump

Da Stoltenberg besøkte Det hvite hus tirsdag, oppfordret visepresident Mike Pence, Stoltenberg til å bruke dagens tale til å skryte av Donald Trump. Og Stoltenberg fulgte opp. Han argumenterer for at store forsvarsbudsjetter er nødvendige for å sikre fred i en urolig tid.

- Allierte må bruke mer på forsvar. Det har vært den klare beskjeden fra president Trump. Og den beskjeden har en virkelig effekt. Etter år med reduserte forsvarsbudsjetter har alle de allierte stanset sine budsjettkurt. Og alle allierte har økt sine forsvarsutgifter, sier Stoltenberg.

Det hele ble møtt med betydelig mer dempet applaus fra den demokratiske siden i salen.

Stoltenberg sier at europeiske allierte og Canada de siste åra har brukt 41 milliarder dollar mer på forsvar, og at dette vil øke til 100 milliarder dollar innen utgangen av neste år.

- Dette gjør Nato sterkere. Det er bra for Europa. Og det er bra for Amerika.

Talen til Stoltenberg kommer på 70-årsdagen til forsvarsalliansen.

- Alliansen vår har ikke vart i 70 år på grunn av nostalgi. Nato har vedvart fordi det er i den nasjonale interessen til hvert eneste av landene våre, sier Stoltenberg.

Talen blir avsluttet til rungende applaus og jubel. På vei ut tar Nato-sjefen seg god tid til å håndhilse på de folkevalgte.

- Strålende

På vei ut av salen var mange folkevalgte fra begge partier begeistret.

- Jeg synes talen var strålende. Tonen var helt riktig. Budskapet var sterkt. Vi var veldig glade for å ta imot generalsekretær Stoltenberg, sier den republikanske Texas-senatoren Ted Cruz til Dagbladet.

- Hvor sterk er støtten til Nato i USA?

- Vi så en mektig demonstrasjon av det i dag i Kongressen. Støtten er sterk og tverrpolitisk for Nato. Det er den mest vellykkete militæralliansen i menneskehetens historie.

- Det var en enestående tale. Det var derfor speakeren og jeg inviterte ham. Det er noe som forener alle på begge sider av politikken. Nato er helt klart den mest vellykkete militæralliansen i verdenshistorien, sier republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, til Dagbladet.

Han mener også det er positivt at byrdefordelingen er i ferd med å endres i Nato.

- Men det er fortsatt en jobb å gjøre.

Demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer var også veldig fornøyd.

- Jeg synes generalsekretæren holdt en veldig god tale. Han fikk fram de viktige punktene på en diplomatisk måte. Det har åpenbart vært stor bekymring rundt noen av uttalelsene og holdningene fra presidenten vår, sier Hoyer til Dagbladet.

Han mener Stoltenberg håndterer de harde kravene fra Trump, som kan være splittende, på en svært diplomatisk måte.

- Det å invitere Stoltenberg hit er et sterkt budskap fordi det er uvanlig. Det viser hvor viktig vi mener Nato-alliansen er. Han ble tatt i mot på en veldig entusiastisk måte på tvers av politiske skillelinjer, sier Hoyer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!