RAILGUN: Bildet, fra 2008, viser avskytningen av en elektomagnetisk railgun.  Foto: John F. Williams / Office of Naval Research
RAILGUN: Bildet, fra 2008, viser avskytningen av en elektomagnetisk railgun.  Foto: John F. Williams / Office of Naval ResearchVis mer

USAs marine har elektromagnetisk kanon i siktet

I det stille fortsetter den amerikanske marinen arbeidet med å utvikle et radikalt nytt våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En såkalt railgun bruker ikke krutt og kanonløp, men store mengder elektromagnetisk energi og et sett kobberskinner til å skyte av gårde prosjektilet. Med fire styrefinner kan prosjektilet styres mot bevegelige mål som skip, droner eller en innkommende rakett.

– Revolusjonerende

Forskere venter at våpenet kan skyte av gårde prosjektiler med opptil 7,5 ganger lydens hastighet og nå mål rundt 160 kilometer unna. Det er raskere enn dagens artilleri, noe som gir prosjektilet mer energi og dermed større ødeleggende kraft.

– En railguns evne til å akselerere prosjektilet er revolusjonerende. Kruttbaserte våpen er allerede utviklet til et stadium hvor du kan hente ut hele deres potensial. Railguns er bare i startgropen, sier Tom Boucher, som leder railgunprosjektet i den amerikanske marinen.

Dyre prosjektiler

Likevel kan våpenet bli offer for sin egen suksess. I løpet av utviklingsarbeidet, som hittil har kostet over en halv milliard dollar, har man oppdaget at de spesielle prosjektilene også kan brukes med stor effekt i konvensjonelle våpen.

– Vi kan få nesten like mye ut av dem med vanlige kanoner, og det er noe vi kan oppnå langt raskere, sa viseutenriksminister Bob Work til kongressmedlemmer forrige uke.

Hvert av disse høyhastighetsprosjektilene vil koste 50 000 dollar – over 400 000 kroner etter dagens kurs – noe som er betydelig mer enn vanlige artilleriprosjektiler, men langt mindre enn kryssermissiler som Tomahawk, som koster over 1 million dollar per stykk.

Foreløpig krever det så stor plass å generere energien som kreves for en railgun, at mange skip ikke har plass om bord, men forskerne er optimistiske med tanke på å gjøre våpenet mer kompakt i fremtiden.

(NTB)