- USAs mest ettersøkte mafiaboss filmet på Sicilia

Siktet for 18 drap. Modell for Jack Nicholsons karakter i «The Departed»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 77 år gamle James «Whitey» Bulger er en av det føderale politiet FBIs ti mest ettersøkte personer, en status han deler med blant andre Osama bin Laden. Den som gir politiet avgjørende tips i den storstilte jakten på Bulger, får en dusør på en million dollar.

I kveld offentliggjorde FBI et ferskt videopptak og bilder av det som etter alt å dømme er Bulger og kona Catherine Greig, for sikkerhets skyld på verdens mest kjente mafia-øy, Sicilia.

På tross av alderen er Bulger ennå regnet som «antatt bevæpnet og ekstremt farlig».

- Ikke sikre

Bildene fra Sicilia ble tatt i turistbyen Taormina 10. april i år, da en hittil ukjent person som mener han gjenkjente paret plukket opp kameraet.


Avanserte ansiktgjenkjennings-programmer FBI har brukt på bildene, er ikke entydige i sin konklusjon. Politiet vil nå forsikre seg om at det eldre paret ikke kan være noen andre.

- For alt vi vet kan dette være Mr. og Mrs. Smith fra Iowa på Italia-ferie, og det er derfor vi ber om hjelp, sier spesialagent Warren T. Bamford ved FBIs Boston-kontor til Boston Globe i kveld.

Om det virkelig er Bulger som ble sett i Italia i vår, er det den første sikre observasjonen siden han dukket opp i London i 2002. I mellomtida har FBI-agenter blitt sendt kloden rundt for å jakte på ham i blant annet Uruguay, Normandie og Irland, ifølge Wikipedia.

- USAs mest ettersøkte mafiaboss filmet på Sicilia

Notorisk drapsmann

«Whitey» er siktet for å ha hatt befatning med hele 18 drap i USA. Helt siden starten på 1970-tallet skal han ha vært sentral i den organiserte kriminelle gruppa The Winterhill Gang i Boston, som i sin tid nedkjempet en rekke andre mafialignende konkurrenter.


Bulger ble leder for gjengen i 1979, men ble samtidig en viktig informant for FBI. Denne posisjonen brukte han til å stikke kjepper i hjulene for fiendene sine, mens hans egne mafialignende gruppe vokste seg store utover 1980-tallet.

I tillegg til de 18 drapene han skal ha deltatt i, er Bulger siktet for blant annet planlegging av andre drap, utpressing, narkotrafikk, hvitvasking og korrupsjon.

- Har gjemt unna 240 mill.

Den notorisk kriminelle bossen har vært på rømmen siden desember 1994, da han ble tipset av en utro tjener i FBI om at en arrestasjon var nært forestående.

Da hadde gangsteren allerede planlagt flukten i over 15 år, og skal ha plassert kontanter, smykker og falske pass i forskjellige byer i Nord-Amerika og Europa - blant annet i Florida, Oklahoma, Montreal, Dublin, London, Birmingham og Venezia.

FBI har siden Bulger gikk under jorda hatt en egen gruppe som jobber utelukkende med å få arrestert massedrapsmannen.

Den kriminelle amerikaneren skal ha gjemt unna verdier for så mye som 40 millioner dollar på skjulestedene - rundt 240 millioner kroner. Kjæresten Catheringe Greig, eller «favoritt-elskerinnen» som hun også blir kalt, er mistenkt for å bistå ham i den mangeårige, velregisserte flukten.

Bulger antas å være hovedinspirasjonen for den mildt sagt brutale filmskikkelsen Francis «Frank» Costello, spilt av Jack Nicholson, i Martin Scorceses prisbelønte mafiafilm «The Departed» som gikk på norske kinoer i fjor.

<B>FØR:</B> Dette er et eldre bilde FBI har fått tak i av den brutale kriminelle lederen.
<B>INSPIRASJON:</B> Da Jack Nicholson ble til den hensynsløse mafiabossen Frank Costello i prisbelønte «The Departed», skal Bulger ha vært den viktigste inspirasjonen.
<B>NEPPE PÅ FERIE:</B> Dette er et bilde tatt på Sicilia i april i år, og FBI tror det er den ferskeste observasjonen Bulger og kjæresten, som stadig forflytter seg over landegrensene.