UPOPULÆR: En Facebook-status han selv mener er politisk satire, har skaffet «Amerikas mest forhatte mann», Martin Shkreli, trøbbel igjen. Nå bærer det tilbake til fengsel. Foto: AP Photo / Seth Wenig / NTB scanpix
UPOPULÆR: En Facebook-status han selv mener er politisk satire, har skaffet «Amerikas mest forhatte mann», Martin Shkreli, trøbbel igjen. Nå bærer det tilbake til fengsel. Foto: AP Photo / Seth Wenig / NTB scanpixVis mer

«USAs mest forhatte mann» fengslet igjen. Utlovet dusør til dem som kunne skaffe ham et hårstrå fra Hillary Clinton

«Jeg vil betale 5000 dollar per hår fra Hillary Clinton», skrev Martin Shkreli på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Shkreli fikk i 2015 tilnavnet «USAs mest forhatte mann».

Entreprenøren Shkreli hevet prisen på AIDS-medisinen Daraprim fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

Utlovet dusør

Og siden har det bare gått nedover for Shkreli. I august i år ble han dømt for bedrageri og sammensvergelse for å begå bedrageri.

I påvente av straffeutmålingen, som skal finne sted 16. januar, har Shkreli vært løslatt mot kausjon. Men 4. september skrev den eksentriske Shkreli en statusoppdatering på Facebook, som nok en gang fikk ham i trøbbel, skriver nyhetsbyrået AP.

«The Clinton Foundation er villige til å drepe for å beskytte sine hemmeligheter. Så, under Hillary Clintons bokturné, prøv å ta et hår fra henne», skrev Shkreli.

«Jeg vil betale 5000 dollar per hår fra Hillary Clinton».

Hillary Clinton ga nettopp ut boka, «What happened», som er hennes egen forklaring på hva som gikk galt da hun tapte presidentembetet til Donald Trump.

«Oppfordret til angrep»

Facebook-oppdateringen førte den upopulære 34-åringen for retten igjen, der en dommer fant at han hadde brutt med kausjonsbetingelsene.

Shkrelis advokater hevdet at i retten at Facebook-oppdateringen kun var politisk satire.

«Det er en forskjell mellom kommentarer som er ment å true eller trakassere, og kommentarer, selv om de kan være støtende, som er ment som politisk satire eller anstrengt humor», argumenterte advokatene.

Men det overbeviste ikke dommer Kiyo Matsumoto.

Ifølge Matsumoto kunne tilbudet om å tjene penger på hårstrå fra Clinton betraktes som «en oppfordring til et angrep».

GRILLES: Da Martin Shkreli besluttet å øke prisen på infeksjonsmedisinen Daraprim fra 13.50 til 750 dollar ble han møtt av massiv motstand verden over. Her grilles han på TV, og forteller at han ikke vil senke prisen. Video NTB Reuters Vis mer Vis mer

«Dette er ikke beskyttet av ytringsfriheten. Det er en fare for at noen kan ta ham på ordet», sa dommer Matsumoto.

Amerikanske myndigheter fortalte dommeren at Facebook-oppdateringen til 34-åringen hadde alarmert Secret Service.

Beklaget

Onsdag morgen skrev Shkreli til retten for å beklage sin oppførsel.

«Jeg er ikke en voldelig person», skrev Shkreli, men beklagelsen falt for døve ører.

«Han trenger ikke be meg om unnskyldning. Han burde be regjeringen, Secret Service og Hillary Clinton om unnskyldning», sa Matsumoto.

Dermed bærer turen tilbake i fengsel for USAs mest forhatte mann.

- Vi er selvsagt skuffet. Vi mener at rettens avgjørelse er gal. Men hun er dommeren, og akkurat nå må vi leve med den avgjørelsen, sier Benjamin Brafman, en av Shkrelis forsvarere, ifølge BBC.

- Lystløgner

Dermed må Shkreli sitte fengslet til straffeutmålingen i januar. I rettssaken som ble avsluttet i august ble Shkreli dømt for å ha forledet investorer.

Han skal ha overtalt investorer til å spytte millioner av dollar inn i to hedgefond. Ifølge dommen ga Shkreli inntrykk av at fondet var et lavrisikoprosjekt, og at han hadde hatt suksess med liknende prosjekter tidligere.

Men 34-åringen skal ha tapt pengene kort tid etter at han fikk dem, og skal ha brukt deler av dem til å starte opp det farmasøytiske selskapet Retrophin Inc.

Under rettssaken portretterte advokatene til Shkreli som et eksentrisk geni som, hvis gitt nok tid, ville skaffe millioner til sine klienter. Aktoratet svarte med å male et bilde av en lystløgner.

Men det var altså som direktør for Turing Pharmaceuticals at Shkreli for alvor ble kjent. Han fikk raskt tilnavnet «USAs mest forhatte mann» da han skrudde opp prisen på den livsviktige aids-medisinen Daraprim.

Kongresshøring

Populariteten hans ble heller ikke bedre da han mot sin vilje måtte møte på en høring i den amerikanske kongressen i fjor.

Der nektet han å svare på alvorlige spørsmål om konsekvensene av hans voldsomme prisøkninger. I stedet satt han taus og gjespet og gliste åpenlyst.

Martin Shkreli ble også tidligere i år utestengt fra Twitter for å ha trakassert en kvinnelig journalist.