VITNET: Den tidligere toppsjefen for Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, ville ikke svare på et eneste spørsmål og bare gliste da han vitnet i den amerikanske kongressen. Foto: REUTERS/Joshua Roberts
VITNET: Den tidligere toppsjefen for Turing Pharmaceuticals, Martin Shkreli, ville ikke svare på et eneste spørsmål og bare gliste da han vitnet i den amerikanske kongressen. Foto: REUTERS/Joshua RobertsVis mer

«USAs mest forhatte mann» gliste da han fikk aids-spørsmål

Kalte Kongress-politikere «imbesiler» etter høring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Investoren Martin Shkreli (32) ble internasjonalt kjent som «USAs mest forhatte mann» etter at han i fjor hevet prisen på aids-medisinen Daraprim fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

Medisinen var den eneste på markedet med virkestoffet pyrimetamin, og Shrekli gjorde medisinen langt dyrere for pasienter som trenger dem.

Torsdag viste han igjen hvorfor mange mener han har fått et tilnavn som fortjent. Mot sin vilje var han nemlig blitt innkalt til en høring i den amerikanske kongressen. 

- Imbesiler Mens politikerne forsøkte å stille ham alvorlige spørsmål om konsekvensene av hans voldsomme prisøkninger, nektet han å svare på alle spørsmål. I stedet satt han taus og gjespet og gliste åpenlyst.

Etterpå var han ikke like taus på Twitter.

- Vanskelig å akseptere at disse imbesilene representerer folket, skriver Shkreli og legger til:

- Jeg hadde rådgivere som laget et notat om ansiktsuttrykk i vitnemål til Kongressen, dersom noen ønsker å se det. Interessant presedens.

Personer i USA har en grunnlovsfestet rett til å la være å vitne dersom det kan inkriminere dem selv, og det var denne retten Shkreli brukte. Men sjelden - om noensinne - har vitner oppført seg så tilsynelatende arrogant som 32-åringen gjorde i Kongressen. Alle spørsmålene fra representantene ble besvart med smil, latter og gjesping.

- Nervøs energi Komitélederen, republikaneren Jason Chaffetz, spurte Shkreli hva han ville fortelle en enslig, gravid kvinne med aids, som trenger Daraprim for å overleve, og om han syntes at han hadde gjort noe galt. Shkreli nektet å svare.

- Jeg velger å følge rådet fra min advokat, ikke ditt, svarte Shkreli da komitémedlem, Trey Gowdy foreslo at han kunne svare på spørsmål som ikke er knyttet til bedragerisiktelsen han er under etterforskning for, skriver Reuters

Etter den selsomme seansen svarte Shkrelis advokat, Benjamin Brafman, at hans klients oppførsel skyldtes «nervøs energi».

- Knyttneven i bordet Den kjente demokratiske kongressrepresentanten Elijah Cummings, fikk høre om Shkrelis kommentar på Twitter mens høringen fortsatt pågikk med en annen av direktørene Shkrelis selskap, Turing Pharmaceuticals, Nancy Retzlaff. Han ble rasende og slo knyttneven i bordet.

- Dere brukte all tid på å finne en strategi for hvordan dere kunne skjule prisøkningen, og kom med dumme vitser mens andre folk satt og forsøkte å finne ut hvordan de skulle overleve, sa Cummings. 

I desember ble Shkreli arrestert og siktet for investeringsbedrageri og slapp ut mot en kausjon på 5 millioner dollar. Han nekter straffskyld.