Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«USAs mest forhatte mann» gråt da han skulle få sin straff: Dømt til sju års fengsel

- Jeg var aldri motivert av penger, sa Martin Shkreli.

FENGSEL: Martin Shkreli er dømt til sju års fengsel for bedrageri. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY / NTB scanpix
FENGSEL: Martin Shkreli er dømt til sju års fengsel for bedrageri. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martin Shkreli, omtalt som «USAs mest forhatte mann», ble fredag dømt til sju års fengsel for bedrageri og sammensvergelse for å begår bedrageri, skriver New York Times.

Aktoratet hadde bedt om minst 15 år i fengsel, mens Shkrelis forsvarere hadde bedt om mellom 12 og 18 måneder.

Da hun ila ham straffen viste dommer Kiyo Matsumoto til Shkrelis «ekstreme mengde løgner». Matsumoto sa at det virket som han genuint beklaget sine handlinger, men at han «gjentatte ganger tonet dem ned».

Gråt

Før Shkreli fikk straffen leste han opp en uttalelse. Han gråt og tørket tårer mens han leste.

- Jeg var aldri motivert av penger. Jeg ønsket å heve min status og mitt rykte. Jeg er her på grunn av mine store, dumme og uaktsomme feil, sa Shkreli.

Men om han høster så veldig mye medlidenhet, er heller uvisst. Fredagens straffeutmåling var for dommen mot ham fra august i fjor.

Da ble Shkreli dømt for bedrageri og sammensvergelse for å begå bedrageri. Bakgrunnen for dommen er at Shkreli overtalte investorer til å spytte inn millioner av dollar i to hedgefond.

Ifølge dommen ga Shkreli inntrykk av at fondet var et lavrisikoprosjekt, og at han hadde hatt suksess med liknende prosjekter tidligere.

Men han skal ha tapt pengene kort tid etter at han fikk dem, og skal ha brukt deler av dem til å starte opp det farmasøytiske selskapet Retrophin Inc.

«USAs mest forhatte mann»

Straffesaken mot Shkreli er ikke linket til det som gjorde at han for alvor ble en upopulær mann, og fikk tilnavnet «USAs mest forhatte mann».

I 2015 var han direktør for Turing Pharmaceuticals, og hevet prisen på AIDS-medisinen Daraprim fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille. For det fikk han det lite flatterende tilnavnet.

Bedre ble det ikke da han motvillig måtte møte i en høring i den amerikanske kongressen for to år siden. Der nektet han å svare på alvorlige spørsmål om konsekvenser av hans voldsomme prisøkninger.

I stedet satt han taus og gjespet og gliste åpenlyst. Tausheten varte imidlertid bare til han fikk logget seg på Twitter etter å ha forlatt høringen.

- Vanskelig å akseptere at disse imbesilene representerer folket, skrev Shkreli.

Heller ikke det siste halvåret har, altså etter domsavsigelsen i august, har Shkreli vunnet noen nye venner.

Trussel mot Clinton

Han var opprinnelig løslatt mot kausjon fram til straffeutmålingen, men røk inn i fengsel igjen etter at han skrev en statusoppdatering på Facebook om Hillary Clinton, som en dommer slo fast var et brudd på kausjonsbetingelsene.

«The Clinton Foundation er villige til å drepe for å beskytte sine hemmeligheter. Så, under Hillary Clintons bokturné, prøv å ta et hår fra henne. Jeg vil betale 5000 dollar per hår fra Hillary Clinton», skrev Shkreli på Facebook.

Dette ble av dommeren ansett for å være «en oppfordring til angrep», på tross av at Shkreli hevdet det bare var politisk satire.

Månedene i fengsel, fra domsavsigelsen til straffeutmålingen, skal ha fått Shkreli på bedre tanker, i alle fall ifølge ham selv.

I et brev til dommer Matsumoto i forkant av straffeutmålingen skrev Shkreli at han «aksepterer» at han har gjort alvorlige feil, men «jeg mener fremdeles at jeg er en god person med mye potensial».

- Respektløs og egenrådig

I brevet, der Shkreli skrev at det han gjorde «var galt, jeg var en idiot», streifet han også innom sin egen omstridte personlighet.

- Jeg er en respektløs og egenrådig person, som aldri har vært redd for å si det jeg mener. Dere må forstå at når jeg havner i en ordkrig, så gjenspeiler ikke mine kommentarer alltid den jeg er. Jeg er lei for at jeg har latt temperamentet mitt løpe av med meg når jeg har blitt sint eller forrådt, skrev Shkreli.

Brevet var en del av en bunke dokumenter som ble sendt til retten av Shkrelis forsvarere, som håpet at han skulle få mellom 12 og 18 måneders fengsel.

Men det ble altså betydelig lenger, sju år. I tillegg må Shkreli betale over sju millioner dollar til myndighetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!