«USAs mest forhatte mann» har flere skjeletter i skapet: Økte pris på medisin for barn med 2000 prosent

- Gjør det bare fordi de kan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ansiktet til Martin Shkreli (32) har preget forsiden på amerikanske nettaviser denne uka, og han er blitt beskrevet som «USAs mest forhatte mann».

Årsaken er at Shkreli i kraft av å være direktør i det amerikanske selskapet Turing Pharmaceuticals, hevet prisen på aids-medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin, fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

I kjølvannet av den massive kritikken har flere begynt å undersøke fortiden til Shkreli. Der har de funnet flere skjeletter i skapet.

Oppmerksomheten rettes nå mot Shkrelis prising av medisiner i sitt forrige legemiddelselskap, Retrophin.

Økte med 2000 prosent Shkreli begynte i selskapet i 2011, og som direktør valgte han i 2014 å heve prisen på legemiddelet Thiola fra 1,50 dollar til 30 dollar - en økning på nesten 2000 prosent. Thiola brukes for å behandle nyresykdommen cystinuri.

Økningen ble omtalt av professor i urologi Benjamin Davies allerede i 2014 på nettstedet The Street, men er blitt trukket fram igjen av The Independent etter denne ukas skandale.

- Det er ironisk at Martin Shkreli profilerer selskapet sitt som pasientvennlig og en forkjemper for medisin mot sjeldne sykdommer, samtidig som han i en av sine første store forretningsbeslutninger skrur opp prisen enormt uten å gjøre noen endringer i legemiddelet, skrev Davies i 2014.

Brukes av barn Det som gjør den siste saken ekstra provoserende for mange, er at Thiola brukes av blant andre barn.

Cystinuri får kroppen til å kontinuerlig produsere nyresteiner, og nyresteinene fører til store smerter og organskader. Thiola brukes av 20 000 pasienter i USA, og noen pasienter går på medisinen allerede fra ung alder med dosering flere ganger om dagen.

Også magasinet Forbes omtalte saken i 2014.

- Retrophin har økt prisen bare fordi de kan, uttalte legemiddelindustriekspert Steve Brozak den gangen.

- Vanvittig økning Det var New York Times som kom med den første avsløringen om aids-medisinen Daraprim søndag, og etter det har en rekke andre medier kastet seg på saken.

- Det er jo en helt vanvittig prisøkning, sa overlege Vidar Ormaasen, som jobber på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus (OUS), til Dagbladet på onsdag.

CBS News spurte Shkreli hvorfor det var nødvendig med en så drastisk prisøkning. Han svarte følgende:

- Det spørs hvordan man definerer drastisk. Det var ikke mulig å tjene penger på medisinen med den tidligere prisen. Et hvilket som helst selskap som solgte det ville ha tapt penger. Med den nye prisen er det snakk om en fornuftig fortjeneste. Ikke for mye i det hele tatt.

Den unge direktøren har også selv bidratt til det harde ordskiftet, med blant annet flere kontroversielle utspill på twitter.

Da journalisten og redaktøren John Carroll utfordret Shkreli på twitter, fikk han til svar at han var «en idiot».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer