«USAs mest forhatte mann» har flere skjeletter i skapet: Økte pris på medisin for barn med 2000 prosent

- Gjør det bare fordi de kan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ansiktet til Martin Shkreli (32) har preget forsiden på amerikanske nettaviser denne uka, og han er blitt beskrevet som «USAs mest forhatte mann».

Årsaken er at Shkreli i kraft av å være direktør i det amerikanske selskapet Turing Pharmaceuticals, hevet prisen på aids-medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin, fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

I kjølvannet av den massive kritikken har flere begynt å undersøke fortiden til Shkreli. Der har de funnet flere skjeletter i skapet.

Oppmerksomheten rettes nå mot Shkrelis prising av medisiner i sitt forrige legemiddelselskap, Retrophin.

Økte med 2000 prosent Shkreli begynte i selskapet i 2011, og som direktør valgte han i 2014 å heve prisen på legemiddelet Thiola fra 1,50 dollar til 30 dollar - en økning på nesten 2000 prosent. Thiola brukes for å behandle nyresykdommen cystinuri.

Økningen ble omtalt av professor i urologi Benjamin Davies allerede i 2014 på nettstedet The Street, men er blitt trukket fram igjen av The Independent etter denne ukas skandale.

- Det er ironisk at Martin Shkreli profilerer selskapet sitt som pasientvennlig og en forkjemper for medisin mot sjeldne sykdommer, samtidig som han i en av sine første store forretningsbeslutninger skrur opp prisen enormt uten å gjøre noen endringer i legemiddelet, skrev Davies i 2014.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer