Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«USAs mest forhatte mann» har nettopp blitt sabotert av konkurrent

Satte opp prisen på aids-medisin med mer enn 4000 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han kalles «USAs mest forhatte mann», og var i slutten av september den store snakkisen i medier verden rundt.

Det som utløste lesernes harme overfor Martin Shkreli (32), var avsløringen om at han som direktør for Turing Pharmaceuticals, hevet prisen på aids-medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin, fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

Medisinen var den eneste på markedet med virkestoffet, og Shrekli gjorde dermed medisinen langt dyrere for forsikringsselskaper og pasienter som trenger dem.

Nå kan imidlertid en annen legeprodusent ha sabotert for Shreklis plan om de svindyre medisinene.

Rival Den rivaliserende produsenten Imprimis skriver i en pressemelding at de nå lanserer en ny pyrimetamin-basert medisin, og referer i pressemeldinga direkte til Turin Pharmaceuticals og Martin Shkreli, skriver Independent.

Og prisen på den alternative medisinen er nok mer smakelig for de fleste. Shrekli satte nemlig opp prisen fra omtrent 149 kroner til 6 210 kroner per pille.

Rivalen imprimis vil imidlertid selge sin variant av medisinen for mindre enn ett dollar (omtrent åtte kroner) per pille.

Denne medisinen er en blanding av pyrimetamin og kalsiumfolinat. Selskapet sier de respekterer Turings avgjørelse om å fakturere kunder for hva han ønsker, men understreker at deres medisin kan være mer kostnadseffektiv og at den derfor bør vurderes.

Skjeletter i skapet Da Shrekli-saken ble kjent, kom det fram at den unge konsernsjefen har flere skjeletter i skapet.

Som direktør for legemiddelselskapet Retrophin valgte han i 2014 å heve prisen på legemiddelet Thiola fra 1,50 dollar til 30 dollar - en økning på nesten 2000 prosent. Thiola brukes for å behandle nyresykdommen cystinuri.

- Retrophin har økt prisen bare fordi de kan, uttalte legemiddelindustriekspert Steve Brozak den gangen.

Men det stopper altså ikke der. Da Shkrelis ansikt begynte å pryde forsiden på nettaviser verden rundt, begynte også anklager om gammelt grums å komme til overflaten.

32-åringens navn dukker opp i en rekke søksmål som omhandler alt fra villedende informasjon til investorer, forsøk på å tilegne seg penger fra tidligere ansatte, og trusler mot en kollega og hans familie, skriver Business Insider.

Shkreli er også saksøkt for 65 millioner dollar av sin tidligere arbeidsgiver Retrophin. Ifølge søksmålet som kom i august, skal Shrkreli ha vært en del av en rekke svindler som gagnet MSMB Capital Management, et hedgefond rettet mot helsevesenet som Shkreli selv var med og starte.

I tillegg er han også i klammeri med en tidligere kollega.

Shkreli hevder at den tidligere arbeidskollegaen stjal 3 millioner dollar fra ham, og skal ha svart med å true både kollegaen og hans familie i 2013.

DEMONSTRASJONER: Tidligere denne måneden ble det holdt protester mot prisene på legemidler i New York. Her holder demonstranter opp plakater av Martin Shkreli. Foto: AP
DEMONSTRASJONER: Tidligere denne måneden ble det holdt protester mot prisene på legemidler i New York. Her holder demonstranter opp plakater av Martin Shkreli. Foto: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!