«USAs mest forhatte mann» lovet å sette ned prisen på aids-medisinen. Nå bryter han løftet

- Det er langt ifra bare prisen som er med på å avgjøre om en pasient har tilgang på medisinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han kalles «USAs mest forhatte mann», og var i slutten av september den store snakkisen i medier verden rundt.

Det som utløste lesernes harme overfor Martin Shkreli (32), var avsløringen om at han som direktør for Turing Pharmaceuticals, hevet prisen på aids-medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin.

Prisen gikk fra omtrent 149 kroner til 6210 kroner per pille.

Vil ikke senke prisen likevel Medisinen var den eneste på markedet med virkestoffet, og Shrekli gjorde dermed medisinen langt dyrere for forsikringsselskaper og pasienter som trenger dem.  

Etter å ha blitt sterkt kritisert fra flere hold, bestemte Shkreli seg for å sette ned prisen på medisinen, uten å si eksakt hvor lav prisen ville bli.

Men nå har det kommet fram at Turing Farmasi, med Shkreli i spissen, ikke vil senke prisen på den eksklusive pillen likevel.

I stedet gikk de for å tilby rabatter opp til 50 prosent til sykehus og andre tiltak som skal gjøre det billigere å skaffe medisinen, skriver New York Times.

- Ikke bare prisen som avgjør I tillegg til prisreduksjonen for sykehus, vil mindre flasker av tablettene utgis, for å gjøre det enklere å lagre medisinen.

- Prisen på medisiner er en av de mest komplekse sidene av helsesektoren. Det er langt ifra bare prisen som er med på å avgjøre om en pasient har tilgang på medisinen. En prisreduksjon er ikke automatisk en fordel for pasientene, sier selskapets kommersielle sjef Nancy Retzlaff i en pressemelding.

Tim Horn, direktør for den amerikanske Aids charity-organisasjonen, sier til New York Times at den såkalte prisreduksjonen ikke har noe stor betydning og kalte det hele for «nothing more than lipstick on a pig».

Kraftige reaksjoner Daraprim brukes som livreddende behandling av toksoplasmose, en sykdom forårsaket av en parasitt, hos pasienter med hiv/aids, ulike kreftformer eller som av andre årsaker har et betydelig svekket immunforsvar.

 DEMONSTRASJONER:  Tidligere denne måneden ble det holdt protester mot prisene på legemidler i New York. Her holder demonstranter opp plakater av Martin Shkreli. Foto: AP
DEMONSTRASJONER: Tidligere denne måneden ble det holdt protester mot prisene på legemidler i New York. Her holder demonstranter opp plakater av Martin Shkreli. Foto: AP Vis mer

Shkreli, som har grunnlagt selskapet Turing Pharmaceuticals, kjøpte opp rettighetene til det 62 år gamle preparatet i august.

I USA var det kraftige reaksjoner på prisøkningen.

- Hva er det de har forandret som har ført til denne dramatiske prisøkningen? spurte sjeflege Judith Aberg, ved avdelingen for infeksjonssykdommer på Icahn School of Medicine i USA, tidligere i høst.

Aberg uttalte da til New York Times at prisøkningen kan føre til at pasienter må finne andre behandlingsmetoder som kanskje ikke er like effektive.

- Det virker som om det bare handler om overskudd for noen personer. Jeg synes at dette er en farlig framgangsmåte, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram