«USAs mest forhatte mann» satte opp prisen på aids-medisin med mer enn 4000 prosent over natta

Direktøren svarte på massiv kritikk med å sitere Eminem-tekster. Nå snur han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Direktøren i det amerikanske selskapet Turing Pharmaceuticals, 32 år gamle Martin Shkreli, har fått hard medfart de siste dagene. Kritikken kommer etter at New York Times søndag avslørte at selskapet har hevet prisen på medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin, fra omtrent 149 kroner til 6 210 kroner per pille.

- Det er jo en helt vanvittig prisøkning, sier overlege Vidar Ormaasen, som jobber på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

- Norge må ta regninga Daraprim brukes som livreddende behandling av toksoplasmose, en sykdom forårsaket av en parasitt, hos pasienter med hiv/aids, ulike kreftformer eller som av andre årsaker har et betydelig svekket immunforsvar.

Shkreli, som har grunnlagt selskapet Turing Pharmaceuticals, kjøpte opp rettighetene til det 62 år gamle preparatet i august, og satt nærmest umiddelbart opp prisene.

- Norske pasienter vil slippe å måtte betale dette prishoppet, men det norske samfunnet blir nødt til å ta regninga, forteller Ormaasen.

Han understreker likevel at det er snakk om et relativt lavt antall norske pasienter som blir behandlet med preparatet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.