Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«USAs mest forhatte mann» satte opp prisen på aids-medisin med mer enn 4000 prosent over natta

Direktøren svarte på massiv kritikk med å sitere Eminem-tekster. Nå snur han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Direktøren i det amerikanske selskapet Turing Pharmaceuticals, 32 år gamle Martin Shkreli, har fått hard medfart de siste dagene. Kritikken kommer etter at New York Times søndag avslørte at selskapet har hevet prisen på medisinen Daraprim, med virkestoffet pyrimetamin, fra omtrent 149 kroner til 6 210 kroner per pille.

- Det er jo en helt vanvittig prisøkning, sier overlege Vidar Ormaasen, som jobber på infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus (OUS).

- Norge må ta regninga Daraprim brukes som livreddende behandling av toksoplasmose, en sykdom forårsaket av en parasitt, hos pasienter med hiv/aids, ulike kreftformer eller som av andre årsaker har et betydelig svekket immunforsvar.

Shkreli, som har grunnlagt selskapet Turing Pharmaceuticals, kjøpte opp rettighetene til det 62 år gamle preparatet i august, og satt nærmest umiddelbart opp prisene.

- Norske pasienter vil slippe å måtte betale dette prishoppet, men det norske samfunnet blir nødt til å ta regninga, forteller Ormaasen.

Han understreker likevel at det er snakk om et relativt lavt antall norske pasienter som blir behandlet med preparatet.

- Det er snakk om ytterst få. I hele Norge er det nok mer enn 10 personer hvert år, men trolig ikke flere enn 100, sier han.

- Handler kun om overskudd Også i USA reagerer medisinske eksperter kraftig på den enorme prisøkningen.

- Hva er det de har forandret som har ført til denne dramatiske prisøkningen? spør sjefslege Judith Aberg, ved avdelingen for infeksjonssykdommer på Icahn School of Medicine i USA.

Aberg sier til New York Times at prisøkningen kan føre til at pasienter må finne andre behandlingsmetoder som kanskje ikke er like effektive.

- Det virker som om det kun handler om overskudd for noen personer. Jeg synes at dette er en farlig framgangsmåte, sier hun.

- Var ikke mulig å tjene pener På spørsmål fra CBS News om hvorfor det var nødvendig med en så drastisk prisøkning svarer Shkreli følgende:

- VANVITTIG PRISHOPP: Overlege Vidar Ormaas ved Oslo Universitetssykehus mener prishoppet på legemiddelet Daraprim er vanvittig. Foto: Ingar Storfjell / NTB
- VANVITTIG PRISHOPP: Overlege Vidar Ormaas ved Oslo Universitetssykehus mener prishoppet på legemiddelet Daraprim er vanvittig. Foto: Ingar Storfjell / NTB Vis mer

- Det spørs hvordan man definerer drastisk. Det var ikke mulig å tjene penger på medisinen med den tidligere prisen. Et hvilket som helst selskap som solgte det ville ha tapt penger. Med den nye prisen er det snakk om en fornuftig fortjeneste. Ikke for mye i det hele tatt.

Presidentkandidat Hillary Rodham Clinton er en av flere politikere som har kastet seg på i debatten rundt medisinprisene i USA. Hun mener den ekstreme prisøkningen er opprørende, og lover å legge fram en plan for å hindre flere slike tilfeller i framtiden.

- Idiot Shkreli sa på sin side at han har forståelse for at han får kritikk.

- Jeg forstår at det kan virke grådig, men jeg mener dette fører med seg mye positivt. Med det nye overskuddet kan vi bruke mer penger på å forske på nye medisiner for denne sårbare gruppen pasienter, sa han til CBS News tidligere denne uken.

Selskapets direktør har også kastet mer bensin på bålet med flere uheldige uttalelser på twitter.

Da journalisten og redaktøren John Carroll utfordret Shkreli på twitter fikk han til svar at han var «en idiot».

Shkeris oppførsel har ført til at The Daily Beast har gitt ham tittelen «USAs mest forhatte mann».

Det er heller ikke første gangen Martin Shkreli blir kritisert for sine forretningsmetoder, skriver Jyllandsposten. 32-åringen skal så sent som i 2012 ha blitt beskyldt for å manipulere aksjepriser.

Ombestemte seg etter kritikken Etter den massive kritikken og motstanden de siste dagene snudde Shkreli sent tirsdag kveld, amerikansk tid.

- Vi har blitt enige om å senke prisen på Daraprim til et nivå som er mer rimelig, men som gjør at selskapet fortsatt kan ha en  fortjeneste. Vi regner med at disse endringene vil bli godt mottatt, sier Shkreli til ABC News.

Han ville likevel ikke si noe om hva den nye prisen kommer til å bli, men konstaterer at det fortsatt vil være høyere enn den opprinnelige prisen.

I løpet av onsdagen valgte Shkreli også å lukke sin twitterprofil for alle andre enn «bekreftede følgere».

- Ville forundret meg Overlege Ormaasen ved OUS, er ikke bekymret for at en eventuell prisøkning vil få store konsekvenser for norske pasienter.


- Jeg kan ikke si at dette bekymrer meg som lege. Det ville forundre meg om norske myndigheter vil lage en stor sak av dette. Dersom de skulle mene at denne medisinen nå blir for dyr, vil vi måtte se nærmere på det, sier han.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!