Joe Arpaio

USAs mest forhatte sheriff vil inn i senatet for å støtte Trump

Politimannen som i høst ble funnet skyldig i diskriminerende praksis og benådet av Donald Trump, stiller nå som senator i Arizona.

STILLER SOM SENATOR: Sheriff Joe Arpaio ble i høst benådet av Donald Trump etter å ha blitt funnet skyldig i diskriminering. Nå stiller han som senator for å søtte presidenten. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix
STILLER SOM SENATOR: Sheriff Joe Arpaio ble i høst benådet av Donald Trump etter å ha blitt funnet skyldig i diskriminering. Nå stiller han som senator for å søtte presidenten. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sheriff Joe Arpaio (85) ble i august funnet skyldig i diskriminerende praksis. Mannen, som risikerte seks måneder i fengsel for å ha brukt trafikkpoliti målrettet mot innvandrere, ble samme måned benådet av USAs president, Donald Trump.

Ifølge Washington Post ba Trump justisministeren først om å stanse straffesaken mot sheriffen. Da Jeff Sessions sa nei, gikk Trump for benådning.

Nå annonserer Arpaio at han planlegger å stille som senator i USAs senat. Senatet er en av to kamre i landets føderale lovgivende forsamling i kongressen.

- Vi kan ikke sitte stille å se på at nasjonen vår står overfor utfordringer. Presidenten trenger min hjelp. Han trenger en konservativ stemme han kan stole på, og et senat som har førstehåndserfaring med truslene samfunnet står overfor. Derfor stiller jeg som senator i USAs senat, skriver han på kampanjesiden sin. Det skriver ABC news.

Twitter gir han nærmere informasjon om sin politiske agenda.

- Jeg stiller som senator i USAs senat fra staten Arizona, av en eneste grunn: For å støtte president Donald Trumps politikk og agenda slik at han kan gjøre Amerika «Great Again», skriver han.

Avviser dårlig rykte

Den kontroversielle 85-åringen er populær hos mange konservative amerikanere på grunn av sin strenge innvandringspolitikk, og er mislikt av flere med minoritetsbakgrunn av samme grunn.

Arpaio har lenge blitt kritisert for både retorikken og rettshåndhevelsen mot innvandrere. Flere advokater har tidligere beskyldt ham for å være fordomsfull og å ha handlet grunnlovsstridig mot innvandrere.

I et intervju med Washington Examiner avviser han at hans dårlige rykte blant fargede stemmegivere vil påvirke om han innsettes som senator eller ikke.

- Jeg er en stor Trump-tilhenger, og jeg har mye å tilby. Jeg kommer til å jobbe hardt fordi jeg ikke tar noe for gitt. Jeg ville ikke stilt til valg dersom jeg trodde at det var en sannsynlighet for å tape, sier han til avisa.

Kontroversiell politibetjent

Sheriffens språkbruk, fordommer og episoden i høst er langt fra de eneste gangene politimannen har havnet i nasjonens søkelys. Han ble for alvor kjent da han på 1990-tallet utvidet et lokalt fengsel ved å opprette en teltleir han selv omtalte som en konsentrasjonsleir, skriver The Guardian.

Han begrunnet behovet for teltleiren med overbefolkning i vanlige fengsler. Teltleiren huset rundt 2 000 mennesker, og alle som sonet der var dømt for ikkevoldelige forbrytelser.

Temperaturene i teltene nådde over 60 varmegrader, og ifølge CNN tvang sheriffen fangene til å gå med rosa undertøy og håndjern for skammens skyld.

Han beordret at alle arrestasjonsbilder skulle publiseres på internett og at fengselsbetjentene skulle redusere antall måltider til to om dagen. Salt og pepper var i tillegg forbudt for å spare penger.

Tilhenger av Trump

Arpaio har lenge vært tilhenger av Trumps presidentskap. 85-åringen har faktisk vært en av de ivrigste til å fremme Trumps konspirasjonsteori om at Barack Obamas fødselsattest er falsk og at presidenten ikke er født i USA.

Han holdt til og med en oppsiktsvekkende pressekonferanse i 2012 der hans etterforskere hevder fødselsattesten var falsk og datagenerert, skriver nyhetsbyrået AP.​