Donald Trumps USA:

- USAs mest kaotiske president noensinne

Han er ingen krigshisser, mener ekspertene. Likevel frykter tre av fire nordmenn at Donald Trumps USA kan true verdensfreden. Eksperter forstår frykten godt.

SKYLD: Under årets «4. juli»-tale var ikke president Donald Trump nådig med Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han er uberegnelig og uforsonlig, ubehøvlet og uærlig, men USAs 45. president Donald Trump er ingen militær eventyrer. Nettopp derfor utgjør den republikanske presidenten ingen direkte trussel for verdensfreden, mener to norske USA-kjennere.

Men av nøyaktig de samme årsakene bidrar Trumps kritiserte lederskap til å så tvil om institusjonene hvorpå resten av den vestlige verden har bygget sitt sikkerhetspolitiske fundament – inkludert Norge.

Akkurat det kan være farlig, mener de samme USA-kjennerne.

Tre av fire: Trussel

Derfor synes ikke de det er rart at om lag tre av fire nordmenn, 74 prosent, mener at Trump og USA utgjør en reell trussel for verdensfreden. Det går fram av en meningsmåling Ipsos har utført på vegne av Dagbladet.

Hele 30 prosent av nordmenn mener Trumps USA truer verdensfreden i «svært stor grad», mens ytterligere 44 prosent mener de truer verdensfreden i «ganske stor grad», ifølge målinga. Det er den høyeste andelen Ipsos har registrert siden 2017, da de for første gang stilte spørsmålet.

Hvorfor nordmenn frykter Trump, er enkelt å svare på for ekspertene.

- Fordi Trump er USAs mest kaotiske president noensinne. Han tvitrer ukontrollert og er uinformert om internasjonal politikk og USAs faktiske lederrolle. Samtidig sensasjonaliserer, dramatiserer og forenkler mediene. De får det til å virke som om Trump er enda mer ukontrollert og vågal enn han faktisk er, sier Hilmar Mjelde, USA-forsker ved Universitetet i Bergen (UiB) og Norce forskningssenter, til Dagbladet.

TELEFONSAMTALER: Carl Bernstein har snakket med kilder i fire måneder om hundrevis av telefonsamtaler Trump har hatt med andre statsledere. Vis mer

- Forverret i Trumps tid

Hvorvidt nordmenn faktisk har noe å frykte, krever en nyansert analyse av dagens sikkerhetspolitiske situasjon i verden, mener Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høyskole (FHS).

- Det er ingen tvil om at den sikkerhetspolitiske situasjonen internasjonalt, også for Norge, er forverret i Trumps og Putins tid. Det er ikke urimelig å tilskrive deler av den forverringen til deres handlinger og måter å operere på internasjonalt, sier Romarheim til Dagbladet.

Han mener likevel at det blir «for enkelt å tilskrive Trump hovedansvaret for ustabiliteten verden opplever nå».

- Vi må forsøke å sortere mellom utløsende årsaker og underliggende årsaker. Det er vanskelig når man snakker om internasjonal sikkerhet, for beveger du én del av mosaikkbrettet, oppstår det gnisninger på et utall andre steder, sier Romarheim, og legger til:

- Vi er helt vant til at USA innehar en lederrolle internasjonalt, og når de ikke har det, forpurrer det likningen i et helt gedigent vell av utenrikspolitiske saksfelt. Det påvirker alt.

VALGFUSK: President Donald Trump fyrer løs på Twitter. Vis mer

«Misfornøyd konge»

Og kanskje mer enn noe annet påvirker Trump det mosaikkbrettet gjennom alt USA ikke foretar seg under hans ledelse. I verden vi ble kjent med etter Berlinmurens fall i 1989, fungerte USA som en «nattvekter for den liberale verdensorden», mener IFS-forskeren.

- Kreftene vi nå ser i sving, som skaper usikkerhet og et ugunstig og dårlig samarbeidsklima, er krefter Vesten, med USA i spissen, tidligere har holdt i sjakk, sier Romarheim.

Dermed mener han det blir feil å si at det i hovedsak er Trumps skyld, men mener det er like riktig å si at Trump bærer et delvis ansvar.

- Trump mangler appetitt på å holde mosaikkbrettet i sjakk. Han opplever ikke den liberale verdensordenen som tilstrekkelig godartet for USA. Trump er noe så sjeldent som en konge på haugen, som er misfornøyd med systemet under seg, sier Romarheim.

Undersøkelsen:

1078 personer deltok i en undersøkelse utført av Ipsos, på vegne av Dagbladet.

Spørsmålet de stilte, var som følger: «I hvilken grad utgjør Donald Trump og USA en reell trussel mot verdensfreden?».

Slik svarte deltakerne:

  • I svært stor grad: 33 prosent.
  • I ganske stor grad: 44 prosent.
  • I liten grad: 15 prosent.
  • Ikke i det hele tatt: 4 prosent.
  • Vet ikke: 4 prosent.

Samme undersøkelse har blitt gjennomført hvert år siden 2017.

I de foregående årene har fordelingen vært slik:

  • 2017: 26 prosent svarer «i svært stor grad» og 45 prosent svarer «i ganske stor grad».
  • 2018: 23 prosent svarer «i svært stor grad» og 45 prosent svarer «i ganske stor grad».
  • 2019: 22 prosent svarer «i svært stor grad» og 47 prosent svarer «i ganske stor grad».

UiB- og Norce-forsker Mjelde deler Romarheims oppfatning.

- USA er ingen trussel mot verdensfreden. Trump er ingen krigshisser. Problemet er heller USAs manglende ledervilje og at den transaksjonelle Trump ikke innser verdien av USAs såkalte myke makt: multilateralt samarbeid med andre land, FN, EU og fremming av liberale og demokratiske verdier, sier Mjelde.

Norges «fortøyning»

Ei heller internasjonale handelsavtaler eller allianser, som Nato, har Trump holdt høyt i hevd siden han flyttet inn i Det hvite hus 20. januar 2017. Blant annet har Trump flere ganger kommet med dårlig tilslørte trusler om å trekke seg ut av forsvarsalliansen.

TRIPPELTRUMP: Henry Østhassel fra Lista var så sikker på Trump-seier at han satset 100.000 kroner på det. For gevinsten kjøpte han en Opel Bolt, produsert i Detriot. Listamannen er svoren Trump-tilhenger, og har dessuten dekorert garasjeporten sin med bilde av det ovale kontor. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Norsk sikkerhet uten Nato er risikosport, og et Nato uten USA er retningsløst, sier Romarheim.

Han legger til:

- Den sikkerhetspolitiske linja via Brussel og til Washington, er det som holder kajakken på den skandinaviske halvøy i ro. Det er fortøyningen som gjør at vi i Norge tør å operere såpass djervt internasjonalt. Norge tar sjanser i tøffe fredsforhandlinger, og engasjerer oss mange steder. Noe av grunnen til at vi kan ha det som grunnlinje i utenrikspolitikken, er fordi vi har ansett vår hjemlige sikkerhetspolitiske situasjon som stabil helt siden Nato ble opprettet.

«Ikke terg Trump»

Hans forskerkollega Hilmar Mjelde er enig, og enda mer kontant.

- Europa kan ikke forsvare seg selv. USA er fortsatt vår viktigste allierte og fremste trygghetsgarantist, sier UiB- og Norce-forskeren.

Han legger til:

- Det nasjonale sikkerhetsrådet garanterer en viss stabilitet og kontinuitet i USAs utenrikspolitikk. Generalene, UD og tradisjonelle utenrikspolitikere som Lindsay Graham og Marco Rubio holder ei hånd på rattet.

Så hvordan skal Norge forholde seg til verdens mektigste mann?

- Norge kan ikke velge bort USA. Vi må forholde oss til Trump som den transaksjonelle politikeren han er. Vi må la diplomatene jobbe som før i det stille og ikke terge Trump offentlig. Macron prøvde å smigre seg inn, det førte heller ikke fram, sier Mjelde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer