BEKYMRET: Google-sjef Larry Page. Foto: AP / Jeff Chiu / NTB scanpix
BEKYMRET: Google-sjef Larry Page. Foto: AP / Jeff Chiu / NTB scanpixVis mer

- USAs nettsnoking er demokratisk trussel

Sier Google-sjef Larry Page.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Page omtaler det som dypt skuffende at amerikanske myndigheter snoker på nettet i det skjulte. I jakten på terrormistenkte mennesker bør detaljer holdes skjult, men rammene for hva USAs etterretningsorganer kan gjøre, hvordan de gjør det og hvorfor de gjør det, bør være åpent for innsyn, mener Google-sjefen.

- Det er behov for debatt om dette. Ellers kan vi ikke ha et velfungerende demokrati. Det er bare ikke mulig, sier Page.

Page kommenterer videre at folk må få vite hvordan informasjon om dem selv blir brukt. Google-sjefen viser til at smarttelefoner samler inn og sender fra seg informasjon via nettet om hvor folk har vært og hva de har gjort. Det er viktig at folk får velge hvordan slike opplysninger kan brukes, understreker Google-sjefen. Han viser blant annet til at medisinske opplysninger, når de samles inn i stor skala og holdes anonyme, kan være til hjelp i arbeidet med medisinsk utvikling.

- Vi har egentlig ikke innsett den enorme nytten man kan få når folk deler riktig type informasjon med de rette menneskene via ordnede kanaler, sier Page.

(NTB)