Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs nye atomplaner får stormaktene til å reagere: - Kald krig-mentalitet

Kina fordømmer USAs planer om å utvikle nye atomvåpen.

ATOMVÅPEN: USA vil utvikle atomvåpenprogrammet sitt til stor irritasjon for kineserne. Her er USAs president Donald Trump sammen med Kinas president Xi Jinping i Beijing i fjor. Foto: NTB scanpix
ATOMVÅPEN: USA vil utvikle atomvåpenprogrammet sitt til stor irritasjon for kineserne. Her er USAs president Donald Trump sammen med Kinas president Xi Jinping i Beijing i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA vil fornye atomarsenalet og utvikle nye, taktiske atomvåpen som et svar på Russlands våpenutvikling.

Det får Kina til å reagere og sier i en uttalelse at USA har en «kald krig-mentalitet».

- Fred og utvikling er ikke-reverserbare globale trender. USA, landet som eier verden største våpenarsenal, bør ta initiativ til å følge trenden i stedet for å gå mot den, sier Kinas forsvarsdepartement i en uttalelse søndag, skriver Reuters.

- Krigersk

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Russland fordømmer USAs nye atompolitikk og kaller den «krigersk» og «anti-russisk». Lørdag sa russiske myndigheter følgende i en uttalelse:

- Vi må ta med i betraktningen framgangsmåten som nå sirkulerer i Washington, og gjøre de nødvendige mottiltakene for å ivareta vår egen sikkerhet, heter det i den russiske uttalelsen.

USA mener blant annet at Russland har utviklet, testet og utplassert nye mellomdistanseraketter som er et brudd på en nedrustningsavtale fra 1987. Russland har flere ganger nektet for at dette er tilfelle.

Russland-trussel

Pentagons nye atomvåpenpolitikk under president Donald Trump beskrives i det såkalte Nuclear Posture Review. Det er første gang siden 2010 at USA har lagt fram sin vurdering av det kjernefysiske trusselbildet i de kommende tiårene.

I dokumentet omtales trusselen fra både Nord-Korea, Iran og Kina, men det fokuserer i hovedsak på Russland.

I rapporten som Pentagon offentliggjorde fredag heter det også at Russland er i ferd med å utvikle en ny type atomvåpen. Det beskrives som en atomdrevet, kjernefysisk torpedo som kan operere på egen hånd. Innretningen beskrives som en undersjøisk drone som kan reise tusenvis av kilometer og slå til mot mål langs den amerikanske kysten, melder CNN.

Analytikere har kalt torpedoen for et «dommedagsvåpen», og den republikanske senatoren Tom Cotton kaller ideen for «destabiliserende».

- Arrogant

Kina trekkes fram som en mulig kjernefysisk rival, og rapporten påpeker at det amerikanske atomvåpenarsenalet er skreddersydd for «å unngå at Beijing feilaktig konkluderer» med at de kan få et overtak ved å bruke atomvåpen i Asia eller at «noen som helst bruk av atomvåpen, uansett hvor begrenset, er akseptabel».

Kina kaller det en «arrogant spekulasjon» av USA å utvikle atomvåpnene, når Kina sier de har holdt sin utvikling av atcmvåpnenene på et lavt nivå.

- Vi håper at USA vil forlate sin kald krig-mentalitet og påtar seg nedrustningsansvaret, heter det i uttalelsen.

Skyte fra atomubåter

Ett av svarene fra amerikansk hold for å oppdatere atomvåpenprogrammet, er blant annet for å modifisere «et mindre antall» langdistanseraketter slik at de kan bære mindre atomstridshoder. Dette er ballistiske missiler som skytes ut fra atomubåter. Statssekretær John Rood i forsvarsdepartementet vil ikke si noe om hvor mye dette vil koste eller når det skal skje, men sier oppdateringen delvis skal tas inn i budsjettet allerede til neste år.

På sikt ønsker Trump-administrasjonen å utvikle krysserraketter som kan utstyres med atomstridshoder og kan skytes opp til havs. USA hadde et slikt program under den kalde krigen, men det ble avviklet av Barack Obama i 2011.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!