USAs nye atomplaner får stormaktene til å reagere: - Kald krig-mentalitet

Kina fordømmer USAs planer om å utvikle nye atomvåpen.

ATOMVÅPEN: USA vil utvikle atomvåpenprogrammet sitt til stor irritasjon for kineserne. Her er USAs president Donald Trump sammen med Kinas president Xi Jinping i Beijing i fjor. Foto: NTB scanpix
ATOMVÅPEN: USA vil utvikle atomvåpenprogrammet sitt til stor irritasjon for kineserne. Her er USAs president Donald Trump sammen med Kinas president Xi Jinping i Beijing i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA vil fornye atomarsenalet og utvikle nye, taktiske atomvåpen som et svar på Russlands våpenutvikling.

Det får Kina til å reagere og sier i en uttalelse at USA har en «kald krig-mentalitet».

- Fred og utvikling er ikke-reverserbare globale trender. USA, landet som eier verden største våpenarsenal, bør ta initiativ til å følge trenden i stedet for å gå mot den, sier Kinas forsvarsdepartement i en uttalelse søndag, skriver Reuters.

- Krigersk

Russland fordømmer USAs nye atompolitikk og kaller den «krigersk» og «anti-russisk». Lørdag sa russiske myndigheter følgende i en uttalelse:

- Vi må ta med i betraktningen framgangsmåten som nå sirkulerer i Washington, og gjøre de nødvendige mottiltakene for å ivareta vår egen sikkerhet, heter det i den russiske uttalelsen.

USA mener blant annet at Russland har utviklet, testet og utplassert nye mellomdistanseraketter som er et brudd på en nedrustningsavtale fra 1987. Russland har flere ganger nektet for at dette er tilfelle.

Russland-trussel

Pentagons nye atomvåpenpolitikk under president Donald Trump beskrives i det såkalte Nuclear Posture Review. Det er første gang siden 2010 at USA har lagt fram sin vurdering av det kjernefysiske trusselbildet i de kommende tiårene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer