USAs nye bevis mot Saddam

President George W. Bush vil snart legge fram konkrete bevis for at Saddam Hussein har flyttet og skjult våpen rett før observatørene kom fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USA har flere typer etteretningsinformasjon som viser at Irak har ulovlige våpen, sier utenriksminister Colin L. Powell.

I kveld norsk tid vil USAs president George W. Bush holde talen om rikets tilstand. Det er ventet at han også vil fortelle mer om hva han vet om Saddam Husseins skjulte våpen.

Bush har sammen med sine sikkerhetsrådgivere gått igjennom de hemmeligstemplede bevisene mot Saddam Hussein, og nedgradert en rekke av dem for å sikre en bredere støtte til et angrep mot Irak.

USA har vært tilbakeholdne med å dele sine bevis mot resten av verden av frykt for at deres kilder og arbeidsmetoder skal bli avslørt. De peker også på at de ikke kan legge fram informasjon om potensielle bombemål i Irak.

Avisa Washington Posts reporter Bob Woodward har snakket med en etterretningskilde som lekker litt av hva Hussein har i vente av bevis.

Støttes av inspektørene

Avisas kilde mener USA kan bevise at høytstående irakske tjenestemenn, og offiserer som rapporterer direkte til medlemmer av president Saddam Husseins innerste sirkel, personlig har gitt ordre til å flytte og kamuflere våpen, eller at de har kjennskap til dette.

Dekkoperasjonene har ofte foregått bare dager og timer før FNs våpeninspektører har kommet på besøk, sier etterretningskilden.

En annen kilde sier til avisa at USA har klare bevis for at Irak skjuler ulovlige våpen.

I går uttalte utenriksminister Powell at FNs våpeninspektører også melder at våpen er flyttet rett før de kommer fram.

- Inspektørene har fortalt USA at de har bevis for at Irak har flyttet eller gjemt gjenstander rett før inspeksjonene, sa Powell.

- Andre kan bedømme bevisene

Washington Post mener at USAs degradering av hemmeligstemplet informasjon er designet til å snu flertallet FNs sikkerhetsråd til å støtte i USA i en krig mot Irak.

Men etterretningskildene forteller at USA fremdeles ikke har klart å spore opp større lagre av ulovlige våpen, eller lagre med ingredienser som kan brukes i produksjonen av kjemiske eller biologiske våpen.

USA har lekket informasjon fra sine bevis mot Saddam Hussein før, da de la fram bevis for at landet hadde forsøkt å kjøpe tusenvis av ekstra kraftige aluminiumsrør. De skulle ifølge USA brukes til uran, som skulle brukes i kjernefysiske våpen.

FN-inspektørene konkluderte med at rørene trolig aldri var ment til å brukes for uran, men at det var mer trolig at aluminiumsrørene skulle brukes til vanlige artilleriraketter. Inspektørenes konklusjon var identisk med Iraks forklaring.

- Vi vil legge fram bevisene vi har og overlate til andre å bedømme dem. Informasjonen vil treffe de som ser objektivt på den, men vil fly over de som gjemmer hodet i sanda, sier kilden til Washington Post.

Ingen offisielle kilder ønsker å kommentere opplysningene.

USA fortsetter samtidig planleggingen av en invasjon av Irak. Planene inneholder ukevis med bombing og en invasjonsstyrke på over 100 000 soldater.

VIL SLÅ TILBAKE: President George W. Bush vil svare på kritikken og legge fram bevisene.