USAs nye forsvarsminister ville bombe Nicaragua

Mannen som president George W. Bush har utpekt til ny forsvarsminister, Robert Gates, gikk i sin tid inn for å bombe Nicaragua, viser nylig frigitte dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som president George W. Bush har utpekt til ny forsvarsminister, Robert Gates, gikk i sin tid inn for å bombe Nicaragua, viser nylig frigitte dokumenter.

I et dokument han sendte i 1984 til den daværende CIA-sjefen William Casey foreslo Gates åpen militær innsats mot sandinistregjeringen i Nicaragua, inkludert flyangrep og blokade av landets havner.

Dokumentet ble gjort offentlig fredag av forskningsinstituttet National Security Archives.

Gates ble plukket ut av Bush til å overta etter Donald Rumsfeld etter at republikanerne tapte valget i begynnelsen av november. I forhold til hauken Rumsfeld oppfattes Gates i dag som en mer moderat realist.Militære løsninger

Men de nylig frigitte dokumentene viser at Gates iallfall tidligere selv var en hauk som gikk inn for svært offensive militære løsninger, og at han hadde liten sans for diplomatiske løsninger.

I notatet han sendte til Casey åpner han med en bitter gjennomgang av amerikanske utenrikspolitiske fiaskoer på Cuba, i Vietnam og i Angola. Han klager over «halve og halvhjertede løsninger» og advarer om at USA på denne måten ikke ville lykkes i Nicaragua.

Han mener at den hemmelige hjelpen som contra-opprørerne fikk, ikke hadde ført til de ønskede resultater, og at USA heller burde gå åpent inn for å styrte regjeringen til president Daniel Ortega med makt.Plan i fire punkter

Gates, som senere selv ble sjef for CIA, la fram for sin daværende sjef en plan i fire punkter for å fjerne det han kalte et nytt Cuba i Mellom-Amerika.

 VILLE BOMBE NICARAGUA: Nylig frigitte dokumenter viser at USAs nye forsvarsminister, Robert Gates, ville bombe Nicaragua i 1984. Foto: REUTERS
VILLE BOMBE NICARAGUA: Nylig frigitte dokumenter viser at USAs nye forsvarsminister, Robert Gates, ville bombe Nicaragua i 1984. Foto: REUTERS Vis mer

Konkret gikk han inn for at USA skulle bombe en betydelig del av Nicaraguas militære styrker, spesielt stridsvogner og kamphelikoptre.

Samtidig skulle USA gjøre det klart for Cuba og Sovjetunionen at USA ikke ville tolerere nye militære leveranser fra dem til Nicaragua.

For å vise at USA mente alvor, skulle man vurdere tøffere økonomiske sanksjoner, inkludert blokade av Nicaraguas havner.

USA skulle også bryte de diplomatiske forbindelsene med Ortegas regjering og i stedet anerkjenne en eksilregjering styrt av contra-opprørerne. Denne skulle få militære forsyninger og politisk støtte.

Det er ingenting som tyder på at planen til Gates noensinne ble vurdert på alvor av administrasjonen til Ronald Reagan, som var president på den tiden.

Men til gjengjeld er Ortega nylig valgt i frie valg til president i Nicaragua på nytt. Han har allerede gått inn for dialog med Washington.

(NTB)