USAs nye monster

Med god hjelp fra USAs utenriksminister Colin Powell i FN i går er Abu Musab al-Zarqawi (36) på vei til å bli nesten like beryktet som Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge USA er al-Zarqawi bindeleddet mellom Irak og al-Qaida. Synderegisteret hans har vokst i takt med USAs krigsforberedelser mot Irak. Mange lurer på hvordan jordaneren, som ikke engang står på lista over de mest ettersøkte terroristene i al-Qaida, kan spille en så viktig rolle som USA påstår.

Knyttet til attentat

Al-Zarqawi er palestiner, født i Jordan. I 1999 ble navnet hans knyttet til et mislykket bombeattentat mot Radisson SAS Hotel i Jordans hovedstad Amman.

En jordansk rett dømte ham in absentia. Han ble satt på ei liste over Jordans mest ettersøkte, og ble fjor beskyldt for å være hjernen bak drapet på den amerikanske diplomaten Laurence Foley i Amman.

Seinere har israelsk og amerikansk etterretning ftret massemedia med opplysninger om den ettersøkte jordaneren med al-Qaida-tilknytning. Han skal ha kjempet sammen med Taliban i Afghanistan i 2001 da han ble alvorlig skadd i beinet.

Amputerte beinet

Han skal så ha søkt tilflukt i Iran, beskyttet av iranske sikkerhetsstyrker. Så skal han ha reist til Irak og videre til Libanon, via Syria. I Libanon skal han ha hatt kontakt med den sjiamuslimske Hizbollah-militsen.

Han skal så ha reist tilbake til Bagdad, der det skadde beinet i august ifjor ble amputert.

Med kunstig bein skal han ha reist til mulla Krekars gruppe, Ansar al-Islam, i Nord-Irak, og skal ha besøkt Ansar al-Islam første gang i 2000 - året før gruppa ble etablert.

Kjemiske våpen

Da Ansar al-Islam ble beskyldt for å framstille kjemiske våpen, ble Abu Musab al-Zarqawis navn nevnt. Seinere er han blitt opphøyd til en av al-Qaidas viktigste eksperter på kjemiske og biologiske våpen. Og i går slapp Powell katta ut av sekken: Al-Zarqawi leder et terroristnettverk som har base i Iraks hovedstad Bagdad.

Et hundretall terrormistenkte som de siste ukene er arrestert i europeiske land, tilhører angivelig al-Zarqawis nettverk.

The New York Times skrev nylig at verken CIA eller FBI har noen direkte beviser for Iraks tilknytning til al-Qaida.

Amerikanske etterretningskilder stiller seg rg skeptisk til den påståtte forbindelsen mellom mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam og al-Zarqawi.

Pakistan har gransket beslaglagte dokumenter fra Taliban og al-Qaida, og skal ikke ha funnet noe som peker mot en tilknytning mellom Irak og al-Qaida.

Hvor er den nye Osama bin Laden nå? Noen mener Nord-Irak, andre Syria. Kanskje reiser han med sitt kunstige bein fram og tilbake til Irak fra sine mange oppholdssteder i verden - rett foran nesa på FNs våpeninspektører?

DEN NYE BIN LADEN: Slik ser han ut, Abu Musab al-Zarqawi. Han ser ut til å bli farligere og farligere for hver dag.
TERRORLINKEN: Her er utenriksminister Colin Powells skisse over sammenhengen mellom de ulike terrorcellene i Irak og Europa.