USAs nye monster

Med god hjelp fra USAs utenriksminister Colin Powell i FN i går er Abu Musab al-Zarqawi (36) på vei til å bli nesten like beryktet som Osama bin Laden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge USA er al-Zarqawi bindeleddet mellom Irak og al-Qaida. Synderegisteret hans har vokst i takt med USAs krigsforberedelser mot Irak. Mange lurer på hvordan jordaneren, som ikke engang står på lista over de mest ettersøkte terroristene i al-Qaida, kan spille en så viktig rolle som USA påstår.

Knyttet til attentat

Al-Zarqawi er palestiner, født i Jordan. I 1999 ble navnet hans knyttet til et mislykket bombeattentat mot Radisson SAS Hotel i Jordans hovedstad Amman.

En jordansk rett dømte ham in absentia. Han ble satt på ei liste over Jordans mest ettersøkte, og ble fjor beskyldt for å være hjernen bak drapet på den amerikanske diplomaten Laurence Foley i Amman.

Seinere har israelsk og amerikansk etterretning ftret massemedia med opplysninger om den ettersøkte jordaneren med al-Qaida-tilknytning. Han skal ha kjempet sammen med Taliban i Afghanistan i 2001 da han ble alvorlig skadd i beinet.

Amputerte beinet

Han skal så ha søkt tilflukt i Iran, beskyttet av iranske sikkerhetsstyrker. Så skal han ha reist til Irak og videre til Libanon, via Syria. I Libanon skal han ha hatt kontakt med den sjiamuslimske Hizbollah-militsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer