USAs nye monster

Abu Musab al-Zarqawi er blitt USAs hovedfiende nummer én. Han får skylden for de fleste blodige aksjonene i Irak, og prisen på hans hode er økt fra ti til 25 millioner dolar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I amerikanske militærleirer i Irak henger det plakater av USAs fiende nummer én. Det er ikke lenger saudiaraberen Osama bin Laden, men jordaneren Abu Musab al-Zarqawi.

Nå må plakatene av Abu Musab al-Zarqawi tas ned og erstattes av nye. For denne uka ble dusøren for å fange den nye superterroristen økt fra 10 millioner dollar (69 millioner kroner) til 25 millioner dollar (174 millioner kroner).

DEN MILITANTE ISLAMISTEN

al-Zarqawi beskyldes for å stå bak minst 25 væpnede aksjoner i Irak, og har også et påstått internasjonalt synderegister som overgår det meste. Terroraksjonene i Madrid, Casablanca og Istanbul er noen av forbrytelsene al-Zarqawi beskyldes for å ha planlagt. I Irak halshogger han gisler og angriper amerikanske og irakiske mål dagstøtt.

Abu Musab al-Zarqawi var bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida da USAs utenriksminister Colin Powell holdt sin berømte tale i FN før invasjonen av Irak i fjor vinter. Allerede da var et nytt terrormonster skapt. I de siste ukene har det vært stadig mindre snakk om forbindelsene mellom al-Qaida og al-Zarqawi. Nå synes den ettersøkte jordaneren å operere på egen hånd - med sitt eget nettverk.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld kom med følgende oppsiktsvekkende uttalelse for noen dager siden:

«Jeg vet ikke om jeg skal si dette, eller ikke - men jeg antar at jeg kan: Det synes som om Zarqawi slett ikke har sverget troskapsed (til bin Laden). Kanskje det er fordi han er uenig med ham om noe, kanskje fordi han ønsker å være Sjefen sjøl, eller kanskje det er av grunner som ikke er kjent for meg,» sa Rumsfeld.

De amerikanske etterretningsopplysningene om at Osama bin Laden var i Bagdad våren 2002, der han måtte amputere beinet, synes heller ikke så skråsikre lenger. Nå sier amerikanske militære og etterretningskilder til flere amerikanske medier at de ikke med sikkerhet kan si om al-Zarqawi har amputert beinet. Og det er kanskje forståelig. For hvis jordaneren skal være så operativ og bevegelig som han hevdes å være, kan han neppe være enbeint.

HVEM ER SÅ DENNE MANNEN,

som omtales som en ensom ulv, edderkopp og busemann? Det er ikke så mye man vet om ham.

Han er palestiner, født i 1966 i den jordanske byen Zarqa. Derav kommer etternavnet han bruker. For egentlig heter han Fadel Nazzal al-Khalayleh, skrevet i litt forskjellige varianter. Han har to koner, to sønner og to døtre. Den første kona giftet han seg med i Jordan, den andre skal han ha truffet i Afghanistan.

Han kommer fra en relativt fattig familie og skal ha sluttet på videregående skole ett år før avsluttende eksamen. Naboer som journalister har snakket med, sier at han drakk alkohol og gikk på barer i sin ungdom. Det vanlige yrkeslivet skal han ha hatt lite befatning med. Han skal en kort tid ha drevet ei videosjappe med lite hell, og skal også ha jobbet en liten stund som tekniker i Zarqa kommune.

Det var Afghanistan som ble vendepunktet for al-Zarqawi. Dit dro han for å slåss mot sovjetiske okkupanter på 80-tallet. Som så mange andre «hellige krigere» ble han en ihuga islamist og dro tilbake til Jordan for å kjempe mot det vantro kongehuset. Det kostet ham sju år i fengsel. Han ble også dømt for å ha planlagt å drepe amerikanske og israelske turister, blant annet skulle han etter planen sprenge SAS Radisson Hotel i Jordans hovedstad Amman i lufta.

I 1999 BLE HAN LØSLATT,

og fra nå av er hans bevegelser relativt usikre. Én versjon går ut på at han først dro til Europa for å bygge opp et terroristnettverk som skulle strekke seg fra Tyskland til Storbritannia. Ifølge islamisten Shadi Abdallah, som i Tyskland i 2003 ble dømt til fire års fengsel for å ha planlagt terroraksjoner mot jødiske mål, var Abu Musab al-Zarqawi sjefen hans. Abdallah skal ha ledet ei tysk celle for Jamaat al-Tawhid wal-Jihad, gruppa al-Zarqawi skal ha grunnlagt etter at han slapp ut av fengselet i Jordan.

Fra Tyskland skal jordaneren ha dratt tilbake til Afghanistan. Der skal han ei tid ha oppholdt seg i østlige områder, der al-Qaida også holdt til, og herfra stammer opplysningene om et nært samarbeid med Osama bin Laden. Men når al-Zarqawi etter hvert opprettet en egen treningsleir, skjedde det i He-rat-området nær den iranske grensa i det vestlige Afghanistan. Herat ligger under krigsherren Ismail Khans kontroll, i et område al-Qaida ikke har holdt til i.

Amerikansk etterretning kan fortelle at al-Zarqawi drev opplæring i bruk av eksplosiver og kjemiske våpen i sin tid som terroristleder i Herat. Han blir sågar av mange omtalt som ekspert på kjemiske våpen. Derfor er det kanskje heller ikke så rart at navnet hans dukket opp da det i fjor ble avslørt at flere terrorceller i Europa planla å gjennomføre aksjoner ved hjelp av det giftige stoffet ricin.

Men al-Zarqawi skal også være ekspert på å lage falske papirer. Det er kanskje derfor han ifølge beskyldningene har hatt en så omfattende reisevirksomhet de tre siste åra.

DA AMERIKANERNE INVADERTE

Afghanistan mot slutten av 2001, måtte Zarqawi rømme landet. Vestlig etterretning sier de først sporet ham til Iran, der Ismail Khan har sterke støttespillere. Ei tid skal han ifølge pakistanske etterretningskilder ha oppholdt seg i Sør-Libanon, der han ble beskyttet av den pro-iranske sjiamuslimske islamistgruppa Hizbollah og planla terroraksjoner i Israel. Den driftige jordaneren skal også ha tilbrakt tid hos tsjetsjenske opprørere i Pankisidalen i den tidligere Sovjet-republikken Georgia og i Tsjetsjenia.

Om han har vært på kortvisitt i hjemlandet Jordan i løpet av denne tida, vites ikke, men al-Zarqawi er uansett utpekt som hovedmannen bak drapet på den amerikanske diplomaten Laurence Foley i Amman i oktober 2002. Det var de arresterte etter drapet som utpekte al-Zarqawi som hjernen bak udåden. Tidligere i år ble al-Zarqawi dømt til døden i Jordan in absentia.

Bortsett fra dette drapet hadde ikke verden hørt så mye til Abu Musab al-Zarqawi før USAs utenriksminister Colin Powell slapp katta ut av sekken i sin tale til FN i februar 2003. I talen som skulle rettferdiggjøre USAs krig mot Irak, ble islamisten fra Jordan omtalt som en av lederne i al-Qaida.

Han skulle angivelig holde til i Nord-Irak hos den islamistiske kurdergruppa Ansar al-Islam, som tidligere ble ledet av mulla Krekar. I sin tale til FN viste Powell bilder av en angivelig kjemisk fabrikk som ble drevet av Ansar al-Islam, i samarbeid med al-Zarqawi. Seinere er det ikke funnet noen beviser for at en slik kjemisk fabrikk eksisterte. Amerikanske journalister som har snakket med medlemmer av Ansar al-Islam, har heller ikke funnet spor etter al-Zarqawi i Nord-Irak. Det er heller ikke kommet fram troverdige opplysninger som viser at al-Zarqawi var bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida, slik Powell hevdet.

MEN DET ER IKKE ALLE

amerikanere som vil innrømme at Powell tok feil. Etter at en amerikansk undersøkelseskommisjon nylig slo fast at det ikke fantes bevis for et samarbeid mellom al-Qaida og Saddam Hussein, kom visepresident Dick Cheney med følgende kraftsalve om Abu Musab al-Zarqawi:

-  Han ledet giftfabrikken i Nord-Irak fra Bagdad.

Da amerikanerne invaderte Irak og styrtet Saddam Hussein i april i fjor, tok det ikke lang tid før vestlige etterretningseksperter hadde plassert al-Zarqawi i den irakiske motstandskampen, en kamp amerikanerne bare omtaler som terrorisme. En melding fra ei islamistisk gruppe om at al-Zarqawi ble drept under bombingen av Ansar al-Islams hovedkvarter i Nord-Irak 2003, er av de fleste blitt avfeid som et falsum.

Sammen med Ansar al-Islam ble al-Zarqawi beskyldt for en rekke terroraksjoner i Irak, blant annet mot FN-hovedkvarteret og den jordanske ambassaden i Bagdad i fjor sommer. Han er også beskyldt for å stå bak blodige aksjoner mot sjiamuslimer i Sør-Irak. Da 191 mennesker ble drept i terroraksjonen i Madrid i mars i år, ble også al-Zarqawi nevnt som mulig hovedmann. En måned før Mad-rid-attentatet hadde amerikanske soldater funnet en CD-ROM der al-Zarqawi i et 17 sider langt brev oppfordret til krig ikke bare mot amerikanske okkupanter, men også mot Iraks sjiamuslimer. I det samme brevet ba al-Zarqawi om hjelp fra al-Qaida. Brevets ekthet er aldri bevist.

Inntil angrepet mot en oljeterminal ved Basra i april i år, der tre amerikanske soldater ble drept, var gruppa Jamaat al-Tawhid wal-Jihad sjelden nevnt i internasjonale medier. Nå gikk denne gruppa ut og tok på seg ansvaret for aksjonen mot oljeterminalen. Siden har det gått slag i slag.

PÅ FLERE OBSKURE NETTSTEDER

har Jamaat al-Tawhid wal-Jihad tatt på seg ansvaret for en rekke terroraksjoner, kidnappinger og henrettelser av gisler den siste tida, uten at det er dokumentert at utsagnene er ekte. Da amerikaneren Nick Berg ble halshogd i mai, sendte kidnapperne ut en makaber video, der en mann som angivelig var al-Zarqawi sjøl hadde talt inn budskapet. Amerikanerne mener også at al-Zarqawi personlig utførte halshoggingen. Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA hevder at de har bevis for at det var al-Zarqawi som snakket på båndet. TV-kanalen CNN konsulterte språkeksperter som mener noe annet. Spørsmålet er om man i det hele tatt har originalopptak av Abu Musab al-Zarqawis stemme.

Men aktiv har han i alle fall vært, også på videobånd. I et 33 minutters opptak oppfordrer han sunnimuslimene til å «brenne jorda» under amerikanernes føtter.

Irakernes USA-støttede statsminister Iyad Allawi fikk sitt pass påskrevet 23. juni. Han har fått beskjed om at han skal lide samme skjebne som Ezzedine Salim, lederen av det irakiske styringsrådet som ble drept i et attentat 17. mai. Selvfølgelig er al-Zarqawi utpekt som hovedmannen også bak dette attentatet.

Da amerikanske soldater kom i kamp med opprørere i den sunnimuslimske byen Fallujah på vårparten i år, kom også al-Zarqawis navn i fokus. For et par uker siden fikk amerikansk etterretning meldinger om at al-Zarqawi oppholdt seg i denne byen, som ikke er under USA-kontroll. I løpet av noen dager ble det gjennomført bombeangrep mot tre forskjellige hus der den ettersøkte jordaneren angivelig oppholdt seg.

SIST TORSDAG

ble nok hus i Fallujah bombet i amerikanernes jakt på al-Zarqawi. Terrormonsteret sjøl er ikke blitt drept i disse aksjonene, men det er flere titalls irakiske sivile.

Mange stiller seg spørsmålet om hvorfor ikke amerikanerne klarer å fange al-Zarqawi når han angivelig oppholder seg i de sunnimuslimske områdene i Irak. USA-general James Mattis har følgende svar:

-  Zarqawi er som Elvis, han er overalt.

Amerikansk og annen vestlig etterretning skal ha avlyttet samtaler mellom al-Zarqawi og militante islamister både fra Tyskland, Iran, Nord-Irak og andre områder. Vitneprov fra terrordømte er også viktige ingredienser i den amerikanske jakten på al-Zarqawi. En av de mest dramatiske beskyldningene kom fra ei gruppe jordanere som i april i år ble arrestert mistenkt for å ha planlagt gassangrep mot flere sentrale mål i Amman. De arresterte sto fram på TV og fortalte at de hadde fått 170 000 dollar (1,2 millioner kroner) av al-Zarqawi for å finansiere angrepene. Terroristene skal angivelig ha planlagt å bruke tjue tonn med 71 forskjellige kjemikalier. 80 000 mennesker kunne blitt drept, het det i meldingene, som kom fra den jordanske hovedstaden,

Men er Abu Musab al-Zarqawi virkelig så stor som det påstås?

MANGE EKSPERTER

påpeker at amerikanerne trenger en hovedfiende, et ansikt å knytte terroraksjonene i Irak til. Al-Zarqawi framstår nå som demonen framfor alle. Men ikke alle amerikanere er enige i at den jordanske islamisten er den som leder den irakiske motstandskampen.

-  Flesteparten av angrepene i Irak er gjennomført av lokale og ikke utenlandske krigere, sier den amerikanske kapteinen Ben Connable til nyhetsbyrået AFP.

Et faktum er i alle fall at al-Zarqawis rykte vokser for hvert angrep. Blant mange motstandsfolk framstår han som helt, uten at han nødvendigvis har noe med dem å gjøre. Også for dem blir han et symbol og et ansikt. Da ei gruppe irakere var i kamp med amerikanske soldater i Fallujah nylig, bar flere av dem pannebånd med al-Zarqawis navn.

Vestlige etterretningskilder sier til nyhetsbyrået AP at to tusen militante jobber for al-Zarqawi i Irak. Andre mener at han kontrollerer langt færre krigere, mens noen eksperter sier at han har en liten eller litt større finger med i spillet i mye av det som foregår.

Men for de aller fleste er han usynlig. Hans første kone Umm Mohammed i Jordan forteller at hun ikke har sett mannen siden 1999.

-  Min mann kan ikke være terrorist. Han er en vennlig og god mann. Han er ikke i stand til å drepe kvinner og barn, sier Umm Mohammed til den jordanske avisa Al-Dustour.

-  Vi må finne Zarqawi, så irakerne kan få ei lys, lys framtid, sier president George W. Bush.

USAs NYE MONSTER: Abu Musab al-Zarqawi
JUNI 2004: Likene av to irakiske politifolk ligger i gata utenfor en politistasjon i byen Baquba. 18 personer, flere av dem sivile, blir drept i denne terroraksjonen. Al-Zarqawi beskyldes for å stå bak.