USAs nye monster

Abu Musab al-Zarqawi er blitt USAs hovedfiende nummer én. Han får skylden for de fleste blodige aksjonene i Irak, og prisen på hans hode er økt fra ti til 25 millioner dolar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I amerikanske militærleirer i Irak henger det plakater av USAs fiende nummer én. Det er ikke lenger saudiaraberen Osama bin Laden, men jordaneren Abu Musab al-Zarqawi.

Nå må plakatene av Abu Musab al-Zarqawi tas ned og erstattes av nye. For denne uka ble dusøren for å fange den nye superterroristen økt fra 10 millioner dollar (69 millioner kroner) til 25 millioner dollar (174 millioner kroner).

DEN MILITANTE ISLAMISTEN

al-Zarqawi beskyldes for å stå bak minst 25 væpnede aksjoner i Irak, og har også et påstått internasjonalt synderegister som overgår det meste. Terroraksjonene i Madrid, Casablanca og Istanbul er noen av forbrytelsene al-Zarqawi beskyldes for å ha planlagt. I Irak halshogger han gisler og angriper amerikanske og irakiske mål dagstøtt.

Abu Musab al-Zarqawi var bindeleddet mellom Saddam Hussein og al-Qaida da USAs utenriksminister Colin Powell holdt sin berømte tale i FN før invasjonen av Irak i fjor vinter. Allerede da var et nytt terrormonster skapt. I de siste ukene har det vært stadig mindre snakk om forbindelsene mellom al-Qaida og al-Zarqawi. Nå synes den ettersøkte jordaneren å operere på egen hånd - med sitt eget nettverk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer