PRØVESLIPP: Her slippes MOP-bomba fra et B52-bombefly i 2009 under et test. Nå har leveringen startet av de åtte nye superbombene til det amerikanske luftforsvaret. Foto: Wikimedia
PRØVESLIPP: Her slippes MOP-bomba fra et B52-bombefly i 2009 under et test. Nå har leveringen startet av de åtte nye superbombene til det amerikanske luftforsvaret. Foto: WikimediaVis mer

USAs nye superbombe går gjennom 61 meter med betong

Først da eksploderer de 2400 kiloene med sprengstoff. Kan bli brukt for å stoppe Nord-Korea og Iran fra å få atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske luftforsvaret har fått utviklet en bombe som veier over 13 tonn. Bomba er så kraftig at den kan bryte gjennom bunkere og ramme mål dypt under jorden. Totalt inneholder bomba over 2400 kilo med sprengstoff.

Bomba som har fått navnet Massive Ordnance Penetrator (MOP), er utviklet av Boeing og er ti ganger så kraftig som sin forgjenger BLU-109. Den er også dobbelt så tung som den såkalte daisy cutter, som ble brukt i Vietnam-krigen og i jakten på terrorister i Tora Bora i Afghanistan.

Ifølge oberstløytnant Jack Miller skal Boeing produsere åtte eksemplarer av kjempebomben for å dekke luftforsvarets «operasjonelle behov».

Bomben, som kan bryte gjennom 61 meter forsterket betong før den detonerer, skal særlig være beregnet til å ramme mål i Nord-Korea og Iran, som amerikanerne mistenker har bygget atomanlegg dypt under jorden for å kunne motstå luftangrep.

(NTB)