USAs nye utenriksminister er søkkrik

New York: USAs påtroppende utenriksminister Colin Powell kan umulig ha tatt jobben på grunn av lønna, for ifølge New York Times er den tidligere generalen god for nærmere 250 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er penger Powell i hovedsak har sopt inn på å holde foredrag, siden han for sju år trakk seg som amerikansk forsvarssjef.

Bare i fjor tjente eks-generalen nærmere 60 millioner kroner på talerstoler rundt omkring i USA, viser oppgaver han selv er kommet med i forbindelse med utnevnelsen som utenriksminister.

Stiv pris

Powells vanlige honorar for slike taler er på drøyt 500.000 kroner, og listen over hvem som har punget ut er både lang og svært variert.

Kjæledyrmat-produsenten Petsmart og meningsmålingsinstituttet Gallup var blant dem som mente Powells ord var bevingede nok til å forsvare prisen, det samme mente alt fra skoler til banker.

Credit Suisse Financial Services punget ut med over 1,1 million kroner for å høre Powell tale, skriver New York Times.

Fru Powell

Den populære generalen fikk også drøyt 50 millioner kroner i forskudd for sin egen selvbiografi «En amerikansk reise», som ble en bestselger.

Eks-generalens hustru Alma er også en populær taler, viser selvangivelsen, om enn noe dårligere betalt enn sin mann.

Det amerikanske postverket, en organisasjon for bekjempelse av vold mot barn, en organisasjon for boligløse og to andre, betalte i fjor til sammen 660.000 kroner for å få fru Powell på sine talerstoler.

Våpenaksjer

Paret har investert deler av sine millioner i aksjer, og ikke overraskende har landets tidligere forsvarssjef blant annet satset på forsvarsgiganten General Dynamics der han har aksjer for 9 millioner kroner.

Torsdag fikk Powell tilslutning fra en enstemmig utenrikskomité i senatet, og det er ventet at et overveldende flertall i senatet om få dager vil godkjenne ham som ny utenriksminister.

(NTB)