Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs nye venner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er et sjeldent syn å se profesjonelle diplomater klemme hverandre hemningsløst og gråte gledestårer. Det var i Roma seint fredag kveld denne bemerkelsesverdige jubelscenen utfoldet seg, etter at delegater fra 160 land etter fem ukers forhandlinger klarte å bringe i havn en aldri så liten verdensrevolusjon: verdens første internasjonale straffedomstol, ICC. Domstolens statutter ble vedtatt med overveldende 120 lands stemmer mot sju. 21 land avsto.
  • Så hvem kunne stemme imot en domstol som skal bringe krigsforbrytere, folkemordere og andre forbrytere mot menneskeheten til doms? Blant nei-statene var Irak, Libya, Algerie, Cuba - og USA. Verdens selvutnevnte politi og eneste gjenstående supermakt har for annen gang på et år sagt nei til en avtale som landets nære allierte og et flertall av verdens stater er for. Sist gang var det mineavtalen. Argumentene den gangen var like haltende som nå.
  • USA stemte nei til ICC da de ikke fikk gehør for et amerikansk veto. Landet hevder at en uavhengig domstol vil misbrukes til å trekke amerikanske Nato- eller FN-soldater for retten av politisk motiverte anti-amerikanske grunner. USA avviser dermed at ICC kan bli en rakrygget institusjon bemannet av faglig dyktige jurister. USA ser også bort fra at ICC bare skal handle der det nasjonale rettssystemet svikter, og at nasjonale domstolers avgjørelse ikke kan overprøves. Såframt USA selv rydder opp, vil ikke ICC blande seg inn. Og at Demokratiets forsvarer selv straffer eventuelle krigsforbrytere i sine rekker er vel en selvfølge?
  • USA truet under forhandlingene med å trekke sine soldater fra oppdrag i utlandet. USAs forhandlingsdelegasjon uteble fra lørdagens underskriftsseremoni på Kapitol. Supermakten har allerede kommet med antydninger om represalier mot stater som ratifiserer avtalen. Hvis mektige USA aktivt motarbeider ICC framover, kan det bety at ICC blir, om ikke dødfødt, så i hvert fall et svært svakelig barn. Det vil i tilfelle være en stor skam - for USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!