Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs nyhetsdronninger

I USA diskuterer man på ramme alvor om en kvinne kan lede seriøse kveldssendinger med krig, fred og sånt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er ikke slik at amerikanske TV-damer blir klonet på et hemmelig sted i Nevada. Det bare ser slik ut.

NYHETSBLONDINE: De kalles litt nedlatende for newsblondes. Nyhetsblondinene. Siste kvinne ut er Katie Couric (49). Hun er den første kvinne som skal lede kveldsnyhetene alene, på fjernsynskanalen CBS «Evening News». Couric blir den mest innflytelsesrike kvinne på amerikansk fjernsyn. Hun blir også den best betalte. 60 millioner kroner i året tjener hun på overgangen fra morgensendingene på fjernsynskanalen NBC til kveldssendingene på CBS. Nyheten om Katie Courics overgang ble toppnyhet i USA, og fortrengte langt viktigere politiske og økonomiske nyheter.

INNVENDINGENE mot Katie Couric har vært mange. I forsøk på å vinne yngre seere har de ansatt mange pene kvinner, mumlet en tidligere CBS korrespondent, Bill McLaughlin, nå professor. Vil folk høre kveldsnyhetene fra en som bruker mascara? spurte Newsweek.Har hun tyngde nok til å bli ankerkvinne for de seriøse nyhetssendingene om kvelden, spør kritikerne.

EN NYHETSHUND har hun vært hele tiden. Hun har intervjuet alle de store. Hun har vært reporter for CNN og Pentagon-korrespondent. Men etter 15 år med småpludring på morgennyhetene, regner flere Katie Couric som en lettvekter med høy kjendisfaktor. Hver gang hun skifter kjæreste kommer det i sladrebladene. Det er spådd at de fleste kommentarene til Katies første dag i en av USAs viktigste nyhetsjobber, vil gå på hva hun har på seg.

FOLKELIGHETEN har vært Katies fortrinn i morgennyhetene. Den har brakt seertallet opp for NBC og dermed skaffet hundrevis av millioner til fjernsynsselskapets kasser. Hun kaller sine seere for sine venner og gråter åpenlyst på skjermen.NBC ga ikke fra seg pengemaskinen uten kamp, det var mange og lange hemmelige forhandlinger utover våren.

GLAMFAKTOREN er høy. Katie Couric blir sett på de rette stedene, med de rette kjendisene og i de rette antrekkene. Når hun skifter kjæreste er det toppnyhet i sladrebladene. Frisyren har også vært et tema. For noen år siden viste bildene en temmelig kortklippet og helt mørkhåret Katie Couric. Etterhvert som karrieren tok av, ble hun blondere og blondere, til hun i dag ser ut som prototypen på en amerikansk nyhetskvinne i fjernsynet. Som for eksempel CNNs Paula Zahn og Katies etterfølger på morgennyhetene Meredith Viera (52).

FØRSTE SENDING med Katie som ankerkvinne sendes til høsten, men først skal Katie Couric feriere i The Hamptons, det er den rette adressen på USAs østkyst om sommeren, må vite.Merkelig nok har de spansktalende fjernsynskanalene i USA, hatt kvinnelige nyhetsledere i lang tid uten at det har vært kontroversiellt.Kan det være fordi de ikke er blonde?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling