- USAs økonomi er inne i en ond sirkel

Han vil fortsatt ha full gass på seddelpressen. Det er særlig to ting som bekymrer.

ØKONOMI: William C. Dudley, sjef for Federal Reserve Bank of New York, er bekymret. Foto: AP Photo/Mary Altaffer
ØKONOMI: William C. Dudley, sjef for Federal Reserve Bank of New York, er bekymret. Foto: AP Photo/Mary AltafferVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Federal Reserve overrasket noe da USAs sentralbank onsdag i forrige uke likevel ikke startet nedtrapping av pengetrykkingen.

Blant dem som ikke ønsket å trappe ned på Feds seddelpresse (QE3) var William C. Dudley, sjef i New York Fed og stemmegiver i Federal Open Market Committee (FOMC).

Derfor stusser han I sin morgenrapport tirsdag viser DNB Markets til Dudleys tale i går der han forklarte hvorfor kraften i USAs økonomiske oppsving ikke overbeviser ham.

Det er særlig to faktorer som bekymrer Dudley: Oppgangen i lange renter, samt finanspolitiske innstramninger.

- Ifølge Dudley har førstnevnte allerede lagt en demper på oppgangen i boligsektoren. Sistnevnte, i form av skatteøkninger på nyåret og automatiske budsjettkutt som trådte i kraft i mars, holder veksttakten i økonomien nede, skriver meglerhuset.

Dudley mistenker ifølge DNB at vi ennå har til gode å se den fulle effekten av disse innstramningene.

- Usikkerheten om finanspolitikken er dessuten stor, i forbindelse med at gjeldstaket (16.700 milliarder) nås i midten av oktober, heter det videre.

"Høna og egget" Dudley peker videre på det han, ifølge DNB Markets, kaller "høna og egget"-problematikken.

- Forbruksveksten i USA hemmes av at inntektsveksten er svak. Svakt forbruk gir svak etterspørsel, som igjen fører med seg svak inntektsvekst. Med en slik ond sirkel trengs det stimuli fra andre deler av økonomien for å få inntektene - og dermed forbrukerne - i gang.

- Boligsektoren er en kandidat, men da er det uheldig at 30-års fastrente på boliglån har steget med nesten 1,2 prosentpoeng til over 4,5 prosent siden mai, skriver meglerhuset.

Næringsinvesteringer er en annen kandidat, men Dudley tviler på at investeringsetterspørselen kan svinge seg særlig opp i en situasjon med overkapasitet.

- Dette er nok et eksempel på "høna og egget". Heller ikke for eksportetterspørselen ser Dudley det store potensialet for vekst fremover.

Flere nyheter RCCL falt på nyheter - børsen endte ned
Knalloppgang i REC - trege sunnmøringer
Entreprenør konkurs - 190 må gå