USAs ømme tå

Senatslederen Trent Lott måtte gå fordi han blamerte seg om rase. I amerikansk politikk er det utilgivelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Han beklaget og beklaget, men unnskyldningene gjorde alt bare verre. Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Trent Lott, hadde sagt noe alle skjønte han virkelig mente. I et fødselsdagsselskap for den 100 år gamle senatoren Strom Thurmond, sa han at USA ville ha hatt betydelig færre problemer dersom Thurmond var blitt valgt til president i 1948.

En tilsynelatende uskyldig kommentar. Men under lå det historiske faktum at Thurmond den gang stilte til valg på en klar raseskillepolitikk.

For Lott satte de dødelige politiske rullesteinene seg i bevegelse. Mediene sørget for å gjenoppfriske hva han hadde ment om rase opp igjennom åra. Det var intet vakkert syn. Senatoren fra Mississippi viste seg å ha en hel rad med mykrasistiske handlinger og uttalelser bak seg. Hans avbikt hjalp ikke, heller tvert imot. Fredag før jul måtte Lott forlate en av USA mektigste politiske posisjoner.

Et mørkeloft var blitt åpnet i og med hans uttalelse. Han hadde gjort den utilgivelige synd å snakke om familiehemmeligheten. På dette ellers avstengte loftet befinner seg USAs kanskje minst omdiskuterte, men mest dramatiske politiske sak: raseforskjellene. I spørsmål om sosial klasse, utdanning, inntekt og politisk innflytelse kommer USAs svarte fremdeles nederst på enhver rangstige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer