Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs president anklages for å håne Greta (16) på Twitter

- Hun virker som en lykkelig jente.

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit, ente aktivist Gretha Tunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

Mandag talte den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg til verdensledere i FNs hovedkvarter. Thunberg var tydelig sint og hadde tårer i øynene da hun refset lederne og anklaget dem for å ikke ha forstått alvoret.

- Hvordan våger dere! Vi kommer aldri til å tilgi dere. Vi kommer ikke til å la dere slippe unna med dette, sa Thunberg.

Sarkastisk kommentar

Tidlig tirsdag morgen norsk tid retvitret USAs president en video av klimatalen til Thunberg, og la ved sin egen kommentar, som blir oppfattet som sarkastisk.

«Hun virker som en veldig lykkelig ung jente, som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så fint å se!», tvitret presidenten.

Twitter-meldingen fra Trump fikk hele 7500 kommentarer på 30 minutter. Noen av Trumps støttespillere hyllet presidenten, men mange reagerer også ganske sterkt på Trumps kommentar.

«At USAs president kommer med en sarkastisk, nedsettende kommentar for å gjøre narr av en 16-åring som er lidenskapelig opptatt av å kjempe mot klimaendringene er et nytt lavpunkt for Trump. Motbydelig», skriver den politiske aktivisten Eugen Gu på Twitter.

- Hånet Thunberg

«Bare en påminnelse om at denne voksne 73 år gamle mannen, som innehar verdens mektigste posisjon, prater dritt om et barn», skriver Brian Tyler Cohen, skuespiller og politisk kommentator, på Twitter.

«Kanskje hun vil besøke ham i fengsel».

Heller ikke Sveriges største avis, Aftonbladet, tolker Trumps Twitter-melding som en hyllest av Thunberg.

«Trump hånet Thunberg etter FN-talen», skriver avisa.

Også amerikanske Politico omtaler Trumps kommentar som en hån, mens The Guardian omtaler det som en «sarkastisk kommentar» og skriver at Trump «tilsynelatende håner Thunbergs følelsesladde tale».

Overraskelsesbesøk

Donald Trump gjorde for øvrig et overraskelsesbesøk under klimatoppmøtet mandag, selv om han i forkant hadde varslet at han ikke kom til å komme.

Presidenten ble likevel ikke særlig lenge. Han kom inn og satte seg ned ved siden av USAs FN-ambassadør Kelly Craft og visepresident Mike Pence. Der ble Trump sittende i ti minutter, før han forlot møtet for å gå til sitt eget FN-arrangement som handler om religionsfrihet.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Klimatoppmøtet er neste steg etter den globale Parisavtalen, som Trump har trukket USA ut av. Presidenten har også tidligere beskrevet ideen om menneskeskapte klimaendringer som en «bløff» som er diktet opp av Kina.

Selv om Trump likevel bestemte seg for å dukke opp under klimatoppmøte, om så bare for en liten stund, så var det Thunbergs tale som ble den store snakkisen i går.

- Stjålet mine drømmer

16-åringen, som kom seilende til New York for et par uker siden for å unngå å bruke fly, advarte mot ukontrollerbare konsekvenser av den globale oppvarmingen.

Hun sa også at hun nektet å tro at verdens ledere egentlig har forstått alvoret.

- Hvis dere virkelig forsto situasjonen og fortsatt ikke gjorde noe, så ville dere vært onde. Og det nekter jeg å tro.

Thunberg, som har tatt et år fri fra skolen, sa også at det er helt feil at hun i stedet må være i FN og tale om klimakrisen.

- Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme ord. Likevel er jeg en av de heldige. Folk lider. Folk dør. Hele økosystem kollapser, sa Thunberg.

Norges statsminister Erna Solberg deltar også under klimatoppmøtet. På forhånd sa hun til Dagbladet at det ikke var unaturlig at Trump ikke dukket opp, ettersom han allerede har trukket USA ut av Parisavtalen.

- Men jeg synes det er leit. Jeg synes USA skulle vært med. Jeg synes det er viktig at en så stor økonomi som USA burde bidratt, sier Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling