KRITISK:  Den amerikanske psykologforeningen er under sterk kritikk etter en rapport offentliggjort fredag. Nora Sveass, førsteamuensis ved Universitetet i Oslo, mener at den amerikanske psykologforeningen i realiteten tilpasset sine retningslinjer til å kunne delta i tortur. Her på et bilde tatt i 2009. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KRITISK: Den amerikanske psykologforeningen er under sterk kritikk etter en rapport offentliggjort fredag. Nora Sveass, førsteamuensis ved Universitetet i Oslo, mener at den amerikanske psykologforeningen i realiteten tilpasset sine retningslinjer til å kunne delta i tortur. Her på et bilde tatt i 2009. Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

USAs psykologforening anklaget for å tilpasse etiske retningslinjer til tortur

- Som i Nazi-Tyskland, sier norsk ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble en rapport, tidligere omtalt av The Times, offentligjort med svært kritisk innhold rettet mot den amerikanske psykologforeningen(APA).

Ifølge rapporten, utredet av et utvalg ledet av den amerikanske advokaten David Hoffman, skal APA ha samarbeidet med CIA og det amerikanske forsvarsdepartementet om avhørene av personer mistenkt for terror til den amerikanske etterretningstjenesten.

Avsatte direktør etter dobbeltrolle Sentralt i dette skal den fredag avsatte direktøren for etiske retningslinjer, Stephen Behnke, ha vært.

Han skal, ifølge rapporten, ha skreddersydd endringene i avhørsmetoder i nær kontakt med Pentagon.

- Den amerikanske psykologforeningen har gått inn i et samarbeid med etterretningstjenesten og tilpasset sine etiske prinsipper til deres behov. Det samme skjedde på førtitallet i Tyskland, sier Nora Sveaass, førsteamuensis ved psykologisk institutt i Universitetet i Oslo.

Sveaass er blant dem som har blitt intervjuet i den krasse rapporten på over fem hundre sider.

Hun understreker alvoret av at APA - verdens største og mektigste psykologforening - har gått inn i et samarbeid om grunleggende menneskerettighetsbrudd.

- Psykologer har i kraft av sitt yrke store kunnskaper som kan brukes til å manipulere og ydmyke mennesker. Dette er kunnskap som også kan inngå i tortur. De etiske retningslinjene som ble formet av Behnke muliggjorde at en psykolog kunne være med på nettopp dette, sier Sveaass

- Psykologene ble medansvarlige Hun legger til at APA sin begrunnelse for å ha med i slike avhør var at de skulle påse at ting gikk riktig for seg.

- Problemet her er at en psykolog som utgjør endel av et system som torturerer ikke kan ha en rolle som overvåker. Psykologen blir medansvarlig, særlig hvis de unnlater å bringe informasjonen videre, sier Sveaass, tidligere medlem av FNs torturkomité, nå medlem av FNs underkomite for forebygging av tortur.

I rapporten står det at foreningen mottok flere varslinger om brutale avhør begått av psykologer uten å følge dem opp.

I Hoffman-rapporten står det at «APA satte sikkerheten til sine egne medlemmer først, selv om de hadde deltatt i aktivitet som overskred profesjonens etiske retningslinjer».

Beklagelse fra APA APA utstedte mandag en pressemelding der de beklaget organisasjonens svikt.

- De handlingene, retningslinjene og den mangelen på selvstendighet fra myndighetene viser at vi ikke har klart å leve opp til våre grunnverdier. Dette beklager vi virkelig. Våre medlemmer, vårt yrke og vår organisasjon fortjener bedre.

Psykologorganisasjonen, som har rundt 122 500 medlemmer, beklager også at deres rutiner ikke klarte å oppdage Stephen Behnkes dobbelrolle mens han omformet de etiske retningslinjene til APA.

- Behnke kommer til å gå til sak Han har foreløpig ikke kommentert saken, men i en artikkel publisert av The Guardian, tar Louis J Freeh - tidligere FBI-direktør under president Bill Clinton - Behnke i forsvar.

Freeh omtaler Hoffman-rapporten som en grov miskarakterisering av målene og handlingene til den tidligere direktøren for etiske retningslinjer.

- Doktor Behnke kommer til å vurdere alle juridiske muligheter for å imøtegå denne urettferdige, uansvarlige handlingen begått av noen få utvalgte APA-styremedlemmer, sier Louis J. Freeh.