Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs regjering: 522 barn gjenforent med sine foreldre

President Donald Trump ønsker å kunne internere foreldre og barn sammen på ubestemt tid.

GJENFORENING: Rørende scener utspilte seg da Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia fra Guatemala fikk se sønnen sin Darwin Michael igjen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump-regjeringen forsikrer at den har oversikt over alle migrantbarna som er tatt fra foreldrene sine og plassert i interneringssentre i USA. Det går fram av et faktaark om barnas situasjon offentliggjort av det amerikanske helsedepartementet lørdag kveld lokal tid.

Her er det også informasjon om hvor foreldre og foresatte skal henvende seg hvis de er blitt fratatt barn.

Et identifiserings-system skal ha blitt iverksatt for å sørge for at familiemedlemmer finner hverandre igjen. Amerikanske myndigheter ønsker å samarbeide tett med andre lands konsulater for å sørge for at foreldre og barn får reisedokumenter når de skal sendes ut av USA.

522 gjenforent

Tidligere har amerikanske myndigheter sagt at rundt 2 300 barn er blitt fratatt ulovlige innvandrere, og at 500 av disse senere er blitt gjenforent med foreldre og foresatte.

Nå opplyser helsedepartementet at 522 barn er gjenforent med sine foreldre. Onsdag denne uken hadde helsedepartementet ansvar for 2 053 barn.

President Donald Trump besluttet onsdag å avslutte praksisen med å ta barn fra ulovlige innvandrere som blir satt i varetekt. I stedet ønsker han nå å kunne internere foreldre og barn sammen på ubestemt tid.

Tusenvis flykter

Tusenvis av mellomamerikanske familier flykter i desperasjon fra voldelige gjenger og fattigdom, men i USA finner de ikke lenger trygghet.

Natten nærmet seg i El Salvadors hovedstad San Salvador og Ernesto Pena sto og ventet på en buss som aldri kom.

Hele dagen hadde han levert ris og olje til gateselgere, men han måtte kom seg hjem før portforbudet de kriminelle bandene har innført i den fattige bydelen der han bor.

I årevis har han og kona spart drømt om en tryggere framtid i nord, sammen med den åtte år gamle sønnen.

Skremmende bilder

De skremmende bildene fra USA den siste uka, av barn som med tvang var tatt fra foreldrene på grensa, har fått 30-åringen til å revurdere planen.

- Vi har alltid planlagt å dra, men har ikke vært i stand til å skrape sammen nok penger, sier Pena, som ser seg nervøst rundt med vaktsomt blikk, redd for at bandemedlemmer skal se at han snakker med en journalist.

Krigssoner

Over hele Mellom-Amerika er lovløsheten i ferd med å ta overhånd, og desperate foreldre ser ingen annen utvei enn å flykte nordover med barna.

De fleste som flykter til USA, kommer fra Guatemala, Honduras og El Salvador.

Rivaliserende bander har gjort byer som San Salvador til rene krigssoner. Drapsraten i El Salvador var i 2016 høyere enn i alle land med krig, med unntak av Syria, ifølge en rapport fra Small Arms Survey.

DESPERAT: Tusenvis av mellomamerikanske familier flykter i desperasjon fra voldelige gjenger og fattigdom. Foto: AP/David J. Phillip/NTB scanpix.
DESPERAT: Tusenvis av mellomamerikanske familier flykter i desperasjon fra voldelige gjenger og fattigdom. Foto: AP/David J. Phillip/NTB scanpix. Vis mer

De to største bandene - MS-13 og Barrio 18 - har tusenvis av medlemmer, som kjemper om territorium og lukrative ruter for smugling av narkotika.

Nær 300.000

Volden i El Salvador drev i fjor nesten 300 000 mennesker på flukt, viser en rapport fra Flyktninghjelpen. Også fra nabolandene var det masseflukt.

I Honduras, som er et av Latin-Amerikas fattigste og mest voldelige land, er det også kriminelle gjenger og smuglerbander som rår grunnen.

Guatemala herjes også av kriminelle bander, og landets urbefolkning er like marginalisert og fattige som før.

- Flykter fra en dødsdom

- Dette dreier seg ikke lenger om migranter som jakter på den amerikanske drømmen, det dreier seg om å flykte fra en dødsdom, sier Sofia Martinez i International Crisis Group.

President Donald Trumps knallharde linje kan bidra til å forverre situasjonen i Mellom-Amerika, mener Martinez, som selv bor i Guatemala.

Tidligere i år tok Trump oppholdstillatelsen fra 257 000 honduranere og salvadoranere, selv om noen av dem hadde levd i USA i flere tiår. Deporteres de, vil de møte elendige arbeidsmarked i et hjemland som er lite forberedt på å ta imot dem.

Ble dannet i Los Angeles

De fleste av gjengene som nå herjer i Mellom-Amerika, oppsto i røffe nabolag i Los Angeles. Da titusenvis av mellomamerikanere ble deportert på 1990-tallet, var det få jobber i vente. Mange fortsatte derfor den kriminelle virksomheten.

DEPORTERT: Juan Lopez ble deportert tilbake til Guatamala sammen med 250 andre illegale innvandrere. Foto: AP/Luis Soto/ NTB scanpix.
DEPORTERT: Juan Lopez ble deportert tilbake til Guatamala sammen med 250 andre illegale innvandrere. Foto: AP/Luis Soto/ NTB scanpix. Vis mer

- Til å begynne med kjempet de bare seg imellom og slo hverandre med belter. Nå har de skytevåpen og kuler, sier Carmen Siguenza (52). Hun sendte begge barna til USA da de var tenåringer, av frykt for at de skulle havne i en av gjengene i El Salvador.

Hun og mannen har vurdert å følge etter, men slik grensekontrollen nå er, frister det ikke, sier hun.

- Det er de unge bandene går etter, ikke oss eldre, forteller hun.

Deportert

Cecilia Tojin (18) og 250 andre ble denne uka brakt hjem i et chartret fly fra Arizona til Guatemala by. For henne ble drømmen om USA knust etter en to måneder lang strabasiøs tur gjennom Mexico.

Reisen kostet henne rundt 65 000 kroner, penger hun fikk låne fra foreldrene, som pantsatte huset for at hun skulle ha råd til å betale menneskesmuglere.

- Jeg er ikke redd. Jeg kommer til å prøve på nytt, forteller hun med rennende tårer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media