Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs regjering betalte over en halv million kroner til Trump-hotell

Donald Trumps luksushotell i Skottland mottok over en halv million kroner fra USAs skattebetalere etter presidentens helgebesøk.

GOLF: USAs president Donald Trump tilbrakte helgen på Trump Turnberry i Skottland. Regningen for overnattingen måtte USAs skattebetalerne ta. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Scanpix
GOLF: USAs president Donald Trump tilbrakte helgen på Trump Turnberry i Skottland. Regningen for overnattingen måtte USAs skattebetalerne ta. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom Nato-møtet i Brussel og møtet med Vladimir Putin i Helsinki tilbrakte Donald Trump helga i Skottland, der han deltok i møter og spilte golf. Presidenten overnattet, sammen med familiemedlemmer og kolleger, på en resort sørvest i landet.

Hotellet presidenten bodde på, heter Trump Turnberry og er et luksuriøst golfhotell i Ayrshire. Som navnet tilsier, eies hotellet av presidenten selv.

På hotellet var også kona Melania, sønnen Eric, pressesekretær Sarah Sanders og John Kelly, stabssjef i Det hvite hus.

Over en halv million

The Scotsman skriver at de har sett dokumenter der den amerikanske regjeringens utgifter på over en halv million kroner kommer fram.

Avisa skriver at summen ble overført fra utenriksdepartementet til SLC Turnberry Limited, som er firmaet bak golfhotellet.

Statsdokumenter viser at beløpet ble betalt i to omganger. Først 30 074 dollar og deretter 39 602 dollar, som ble godkjent og betalt for å dekke Trumps boligkostnader. Pengene, som til sammen er over en halv million norske kroner, ble betalt direkte til hotellet, som presidenten altså selv eier.

Eier ikke formelt

Donald Trump og datteren Ivanka Trump, som også er rådgiver ved Det hvite hus, har trukket seg fra alle formelle roller i SLC Turnberry. Dette skjedde i sammenheng med valgseieren i 2016.

GOLFSPILLEREN: Secret Service har ikke råd til å betale for sikkerheten til Donald Trump og hans familie etter at de inntok det hvite hus. Nå må de ansatte jobbe overtid- gratis. Video: CNN. Vis mer Vis mer Vis mer

Samtidig eier Trump fullt og helt Turnberrys morselskap, Golf Recreation Scotland.

Overføringene sier ingen ting om hva pengene nøyaktig ble brukt til, men ei natt på Turnberry-hotellet kan koste fra 132 pund, eller 1413 kroner, til rundt 7000 pund, eller over 74 000 kroner, for et mer luksuriøst rom.

To kilder på hotellet forteller The Scotsman at presidentens sønn Eric Trump overnattet i den dyreste suiten.

Underskudd

Ifølge London-avisa The Guardian er i det alt sju betalingsgodkjenninger oppført av det amerikanske utenriksdepartementet som kan knyttes direkte til Trumps opphold på Turnberry-hotellet. Totalt koster dette amerikanske skattebetalere 237 500 dollar, som tilsvarer nesten 2 millioner kroner.

The Scotsman skriver samtidig at hotellet til Trump er et tapsprosjekt, som i 2016 hadde over 17 millioner pund i underskudd. Det er over 181 millioner norske kroner i minus.

Den skotske avisa opplyser at dette ikke er det første tilfelle hvor Turnberry har mottatt penger fra Trumps regjering. I mai hadde de en tilsvarende avsløring, hvor det viste seg at utenriksdepartementet betalte mer enn 59 000 norske kroner for hotellrom som var såkalte VIP-besøk.

FORKLARTE SEG: President Donald Trump forklarte at han brukte feil ord under gårsdagens pressekonferanse i Helsinki med Russlands president Vladimir Putin. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Personlig fortjeneste

Avsløringene har blitt svart på av Trump-organisasjonen og omtalt av flere.

George Sorial, konserndirektør og leder for juridisk avdeling i Trumps organisasjon svarer at: «for USAs regjerings beskyttelse, er prisene på hotellrommene ikke ment for profitt, og vi tjener ikke på disse oppholdene».

Brendan Fischer, direktør for avdeling for føderal reform ved Campaign Legal Centre, ei Washington-basert uavhengig politisk vaktbikkje sa følgende:

«Dette er enda ett eksempel på president Trumps maktbruk og myndighet til personlig fortjeneste. Trump brukte ikke bare anledningen til statsbesøket til å promotere sin Trump-golfbane, men forlangte at USAs skattebetalere måtte betale regningen».

Demonstrasjoner

Mens presidenten spilte golf ved Turnberry i Ayrshire, samlet flere demonstranter seg på stranda utenfor hotellet, der Trump og hans følge tilbrakte helga.

Presidenten skal ha vinket til demonstrantene fra golfbanen, der de sto i det fjerne og ropte «No Trump. No KKK. No racist USA». En mur av politibetjenter sørget for at demonstrantene ikke fikk tatt seg inn på banen.

Demonstrasjoner foregikk samtidig mot Trump i Edinburgh, Glasgow og Dundee, der til sammen 11 000 mennesker deltok, opplyste skotsk politi lørdag.