USAs sentralbank forlenger krisetiltak

Nyheten sendte både aksjekurser og oljepriser nedover.

NEW YORK: Arbeidet på børsen i New York fortsatte i mens lederen av Federal Reserve, Ben Bernake, holdt sin tv-tale. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/NTBScanpix
NEW YORK: Arbeidet på børsen i New York fortsatte i mens lederen av Federal Reserve, Ben Bernake, holdt sin tv-tale. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralbanken, Federal Reserve, kunngjorde onsdag at den utvider den såkalte Operasjon Twist med 267 milliarder dollar. Samtidig blir krisetiltaket, som opprinnelig utløper denne måneden, forlenget til å vare ut året.

Federal Reserve kunngjør samtidig at prognosene for vekst i den amerikanske økonomien neste år nedjusteres fra mellom 24, til 2,9 prosent til mellom 1,9 og 2,4 prosent. Også prognosene for vekst i de to neste årene nedjusteres.

Nedgang Signalene fra sentralbanken satte umiddelbart sitt preg på de amerikanske børsene. Industriindeksen Dow Jones endte med en nedgang på 0,10 prosent, mens teknologitunge Nasdaq hadde en ørliten oppgang på 0,02 prosent. Den bredt sammensatte Standard & Poor's 500-indeksen falt 0,17 prosent.

Oljeprisen sank også kraftig onsdag. Nordsjøolje av Brent-kvalitet for levering i august hadde en nedgang på over 3 dollar og endte på 92,69 dollar fatet. Det er det laveste prisnivået siden 17. desember 2010.

Operasjon Twist Sentralbanken lanserte Operasjon Twist i september i fjor. Krisetiltaket innebærer at banken lover massivt kjøp og salg av statsobligasjoner for å sikre lavere rente og stimulere økonomien.

Da tiltaket ble lansert, lovet sentralbanken å selge statsobligasjoner med kort løpetid tid for 400 milliarder dollar for så å bruke pengene til å kjøpe obligasjoner med lang løpetid.

(NTB)