USAs sikkerhetsminister ulovlig ansatt

Sjef for USAs departement for innenlandssikkerhet (DHS), Chad Wolf, ble ansatt og har utført en rekke tjenester på ulovlig grunnlag.

ULOVLIG ANSATT: Chad F. Wolf, som er fungerende minister for innenlandsk sikkerhet i USA, ble ansatt ulovlig, ifølge en ny kjennelse. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB
ULOVLIG ANSATT: Chad F. Wolf, som er fungerende minister for innenlandsk sikkerhet i USA, ble ansatt ulovlig, ifølge en ny kjennelse. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver en rekke amerikanske medier lørdag kveld og natt til søndag norsk tid, blant dem NBC News og CNN.

Ifølge NBC News framkommer beskjeden av den føderale dommeren Nicholas Garaufis i New York, som sier at tjenestene Wolf har utført som sikkerhetsminister har vært ugyldige.

- Wolf var ikke lovlig ansatt som sikkerhetsminister i henhold til «Homeland Security Act» da han utstedte Wolf-memorandumet (et memo eller en skriftlig melding særlig om forretningsmessige eller diplomatiske spørsmål, journ.anm.), konkluderer Garaufis.

Dommeren varsler at flere domstolskonferanser vil bli avholdt for å redegjøre for kjennelsen.

STØTTER TRUMP: Tilhengere av president Donald Trump samlet seg lørdag i Washington for å fremme den grunnløse anklagen om at Trump var offer for fusk i presidentvalget. Vis mer

- En håpefull dag for unge

Advokat i saken og direktør for organisasjonen Justice Action Center, Karen Tumlin sier ifølge NBC News at kjennelsen betyr at «notatet til Wolf om å stanse Daca-programmet dermed ikke kan tas til følge».

Daca er et program som beskytter unge innvandrere som kommer til USA som barn fra deportasjon. Det ble innført av Barack Obama i 2012, og gir 650 000 papirløse unge innvandrere oppholds- og arbeidstillatelse, men ikke statsborgerskap.

President Donald Trump har flere ganger forsøkt å stanse programmet, men i juni hindret en høyesterettskjennelse han fra å avskaffe det helt. I et notat i juli, det som Tumlin viser til, varslet Wolf at Trump-administrasjonen ville forsøke å stanse programmet igjen, og la til at samtlige nye søknader ville avvises.

Han skrev også at Trump-administrasjonen ville kutte lengden på fornyelsen fra to til ett år.

- Dette er virkelig en håpefull dag for mange unge mennesker over hele landet, sier Tumlin om den nye kjennelsen og notatet til Wolf som nå blir betegnet som ugyldig.

Kjennelsen kan bli anket.

FIKK SPARKEN: Flere sentrale personer i Pentagon har på under 24 timer fått sparken av Donald Trump, nå slår flere alarm. Video/foto: AP/ US GOV Vis mer

Har reist spørsmål før

Det har tidligere blitt reist spørsmål om lovligheten til utnevnelsen av Wolf som sikkerhetsminister, skriver CNN.

Ifølge kanalen har Trump-administrasjonen forsøkt å presse fram en dato for å få Wolf bekreftet i rollen før innvielsesdagen. Han har på tidspunktet en fungerende rolle i sjefsstolen.

I august ble det utstedt et skriv som tok for seg utnevnelsen og pekte på en rekke feil i ansettelsesprosessen, skriver CNN.

Wolf har tidligere vært stabssjef for tidligere sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen og har vært ansatt ved DHS til og fra siden opprettelsen i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer