Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
K FOR KONTROVERSIELL: General Michael Flynn var så kontroversiell at han måtte slutte i jobben som sjef for USAs militære etterretning. Siden har nesten alt han har sagt og gjort skapt kontroverser. Mens han er utstøtt i egne rekker, har Donald Trump trykket ham til sitt bryst og utnevnt han til nasjonal sikkerhetsrådgiver. Foto: NTB Scanpix

USAs sinteste general: - En ekstrem
person med ekstreme meninger

En gang i tiden ble han ansett som en brilliant taktiker. Nå spør amerikanerne seg hvordan Michael Flynn endte opp som USAs sinteste general og Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne saken ble først publisert 27. januar 2017. Flynn trakk seg i natt fra sin stilling som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Uansett hvem du spør så virker det i hvert fall ikke som Michael Thomas «Mike» Flynn er kjedelig å omgås.

Faktisk virker det ikke som det er mulig å ha jobbet med 58-åringen uten å ha gjort seg opp en mening om ham. Etter alt å dømme var det nettopp den sterke personligheten og til tider ukonvensjonelle væremåten som kostet Michael Flynn jobben som sjef for USAs militære etterretning.

Ironisk nok, vil mange si, er det trolig de samme egenskapene som gjør at Donald Trump har hentet ham ut av en prematur pensjonstilværelse og til Det hvite hus. Noen kaller ham Donald Trumps alterego.

- Han virker som en ekstrem person med ekstreme meninger, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Høyskolen Bjørknes til Dagbladet.

Islamhat og Pizzagate

Her følger et lite resymé av noen av Flynns mest omstridte utspill.

- Denne islamismen, den er som en ond kreft som sprer seg i kroppen på 1,7 milliarder på denne planeten, har Flynn sagt, med referanse til den politiske grenen av islam.

Han har også twitret ivrig om temaet han også har skrevet bok om.

«Frykt for muslimer er RASJONELT: vær så snill og del dette: sannheten frykter ingen spørsmål.»

Da terrorangrepet rammet den franske feriebyen Nice i fjor sommer kom han med følgende oppfordring:

«I de neste 24 timene utfordrer jeg arabiske og persiske ledere til å ta ansvar og erklære deres islamske ideologi for syk og må B heles.»

En gjennomgang CNN har gjort av Flynns Twitter-konto viser at han jevnlig twitrer med og retwitrer fra personer tilknyttet den omstridte alternativhøyre-bevegelsen.

Mest kjent er den såkalte Pizzagate-skandalen, da Flynn videreformidlet teorier om at Hillary Clinton og andre i toppsjiktet av det demokratiske partiet hadde organisert barneprostitusjon fra en pizzarestaurant i Washington.

General Barry McCaffrey har uttalt til MSNBC at twitter-meldingene hans «grenser til demens».

En lang kanon

Kanskje var det da Flynn sto på scena under republikanernes landsmøte i fjor at det virkelig gikk opp for folk hvor uforsonlig Flynn var blitt.

Han omtalte Barack Obama som en svak leder uten ryggrad, en som beskytter terrorister og som har brakt ville tilstander til USAs gater med sin famlende ubestemthet, selvstyrte ignorans og totale inkompetanse.

Oppildnet av tilhengere som taktfast ropte «bur henne inne», hadde Flynn noe på lager til Hillary Clinton også. Som så mange ganger tidligere konkluderte han med at hun er noen som svikefullt vil etterlate sine landsmenn på slagmarken.

Det er denne oppførselen som har fått nettstedet Politico til å lage overskrifter som «Hvordan Mike Flynn ble USAs sinteste general». Avisa Washington Post stilte seg samme spørsmål: Hva i all verden skjedde med Michael Flynn?

- Han har en lang kanon av kontroversielle uttalelser, oppsummerer Anders Romarheim, forsker ved Institutt for Forsvarsstudier.

Som en 14-åring

Respekterte generaler, som tidligere forsvarssjef Mike Mullen, har henvendt seg til Flynn for å få ham til å tone ned retorikken. Åpnebart uten hell. Andre kolleger har beskrevet han som en brilliant taktiker, uten at i dag kan forstå hvem Michael Flynn er blitt.

- Han er viktig for å holde på den rebelske ånden i Trump, sier Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Den tidligere prisbelønte forfatteren og journalisten, Sarah Chayes, delte kontor med Flynn i et år da de begge var i Afghanistan. Overfor Business Insider beskriver hun ham som en 14-åring bråkebøtte.

- Det var veldig mye energi, det er morsomt, han er morsom å være sammen med, men usannsynlig arrogant, sier Chayes, som nå jobber for tankesmien Carnegie i Washington.

Ekstra usikkerhet

Så måtte det til slutt gå som det gjorde. I april 2014 annonserte Flynn at han gikk av med pensjon et år for tidlig. Årsaken var primært uenighet med sjefene om retningen for den militære etterretningstjenesten og en uakseptabel lederstil.

Daniel W. Drezner, professor ved anerkjente Fletcher School of Law and Diplomacy, mener Flynn burde holdes så langt unna makten som mulig.

Med Trumps utnevnelse blir realitetene en annen.

- Flynn kommer til å sitte med veldig mye makt og innflytelse. Ikke mer, men på nivå med ministre, sier Romarheim.

Ifølge kilder som nyhetsbyrået AP opererer med så skal Flynn allerede være i gang med arbeidet. Flere ganger skal han ha vært i kontakt med med Russlands ambasadør til USA.

- Han har dette rare forholdet til Russland som synes å være en gjenganger hos Trump. Det fører til ekstra usikkerhet, sier førsteamanuensis Hilde Restad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media