FEIRET FRIGJØRING: Nord-Korea feiret sin uavhengighet fra Japan med nok en prøveoppskytning. Nå lover de å trappe opp atomvåpenprogrammet sitt som svar på de seneste sanksjoner mot landet. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / REUTERS / Kyodo / NTB Scanpix
FEIRET FRIGJØRING: Nord-Korea feiret sin uavhengighet fra Japan med nok en prøveoppskytning. Nå lover de å trappe opp atomvåpenprogrammet sitt som svar på de seneste sanksjoner mot landet. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / REUTERS / Kyodo / NTB ScanpixVis mer

Konflikten mellom USA og Nord-Korea

USAs siste trekk gjør diktator-Kim fly forbanna. Sverger å hevne seg 1000 ganger

Mens eksperter tror vanlige nordkoreanere blir ofrene i den eskalerende konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har sverget å hevne seg «tusen ganger» som svar på FNs nye sanksjoner mot landet, ifølge LA Times.

Disse, iverksatt etter USAs ønske, vil gjøre handel i utlandet vanskeligere for regimet i Pyongyang, noe som rammer viktige sektorer som fiskeri og gruvedrift, og regjeringen reagerer med sinne.

Samtidig planlegger de å trappe opp sitt atomvåpenprogram.

- USA vil betale dyrt for sine grufulle overgrep mot det nordkoreanske folket, lovet Ri Yong Ho, landets utenriksminister, i forbindelse med det politiske trekket fra amerikanerne.

Vil presse Kim

Sanksjonene kom blant annet som følge av landets mange trusler den siste tiden.

- Vi håper at sanksjonene vil få Nord-Korea til å ta en annen retning, og at vi kan sette oss ned og forhandle når situasjonen har endret seg, sa USAs utenriksminister Rex Tillerson om sanksjonene under en tale i den filipinske hovedstaden Manila, ifølge CNN.

Sannsynligheten for at Tillersons håp blir til virkelighet, er liten, ifølge eksperter kanalen har snakket med.

Etter at Nord-Korea fikk sin uavhengighet fra Japan etter andre verdenskrig, datoen landet feiret med en rakettoppskytning den 27. juli, har landet ofte lidd under kraftige sanksjoner og påfølgende hungersnød.

MISTET TÅLMODIGHETEN: President Donald Trump hevder at Nord-Korea ikke har noe respekt for menneskeliv. Dette sa han da Sør-Koreas president Moon Jae-in besøkte Washington. Video: CNN Vis mer

Tror det preller av

Dette uten at regimet har latt seg rokke.

- Om det er noe Nord-Korea er gode på å takle, er det smerte, understreker John Delury, professor ved det sørkoreanske univeritetet Yonsei.

- Så lenge Nord-Korea har eksistert, har de klart å motstå nærmest alle typer økonomisk press. Dette er ikke et regime som enkelt lar seg vippe av pinnen, legger Delury til overfor kanalen.

Professoren mener at verden nå beveger seg mot en embargo mot landet, og tviler på at Kina, Nord-Koreas viktigste handelspartner, er begeistret for utviklinga.

Frykter for folket

Delury har heller ingen tro på at sanksjonene vil få Kim Jong-un til å avslutte sitt atomvåpenprogram, noe sistnevntes utenriksminister Ri Yong Ho også har understreket.

Geir Helgesen er av samme oppfatning, ifølge NTB.

Da Dagbladet snakket med lederen for Nordisk institutt for Asia-studier tidligere i år, var han for en mildere linje mot Nord-Korea.

Dette for å bedre leveforholdene til landets befolkning - mennesker han nå frykter vil bli ofrene for det seneste trekket fra USA.

- Det er ingen som tror at landets ledere får mindre å spise som følge av sanksjonene. Sanksjonene treffer ikke de riktige personene, men synes likevel å være det eneste det internasjonale samfunnet kan gripe til, sier Helgesen til Ritzaus byrå.

Les mer: Den perfekte stormen rundt Kim. Dette tjener de på konflikten