USAs skitne triks

USA har satt i gang en storstilt overvåking og avlytting av delegater til FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Spionasjen blir avslørt av den britiske avisa The Observer. De har fått tak i et memo fra en av toppene i National Security Agency (NSA), USAs gigantiske og verdensomspennende elektroniske overvåkingsorganisasjon med 38000 ansatte.

Det går fram at hensikten er å få rykende fersk informasjon om hva og hvordan delegatene tenker foran den avgjørende avstemningen om en krig mot Irak.

Avlytter nøkkelland

I memorandumet skriver Frank Koza, som leder NSAs overvåking av «strategisk viktige land», at overvåkingen er «rettet spesielt mot Sikkerhetsrådets medlemsland (minus USA og Storbritannia, naturligvis)». Slik skal man få informasjon som «kan gi de som utformer den amerikanske politikken, et forsprang og oppnå resultater som er fordelaktige for amerikanske mål, eller som kan motvirke overraskelser».

Overvåkingen omfatter avlytting både av delegatenes hjemme- og kontortelefoner, samt e-post.

Det er seks land som er særlig interessante:

Angola, Kamerun, Chile, Bulgaria, Pakistan og Guinea - som nå har formannskapet i Sikkerhetsrådet. Bortsett fra Bulgaria som etter alt å dømme vil falle ned på USAs side, er de andre landenes posisjon foreløpig uavklart.

Men deres stemmer vil være avgjørende for å skaffe et flertall i Sikkerhetsrådet.

Lokker og truer

Det er alminnelig kjent at USA truer og lokker land i Sikkerhetsrådet for å få dem til å stemme riktig.

Seinest onsdag sendte eksempelvis Storbritannia plutselig en spesialutsending til Kamerun, Angola og Guinea - land som de ellers nesten ikke har samband med.

- Men vi gir ingen løfter om «gulrøtter», hevdet en offisiell talsmann overfor Dagbladet på torsdag.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier i en kommentar til Dagbladet:

- Det er helt uakseptabelt, hvis dette er tilfelle. Men det gjenstår å se hva amerikanerne sier om dette, sier Bondevik.

Men The Observers avsløring levner ingen tvil om at USA er villig til å bruke alle midler og triks for å få en ny FN-resolusjon som godkjenner en krig.

Memorandumet ble sendt til høytstående tjenestemenn i NSA og til «en vennligsinnet etterretningsorganisasjon», som avisa skriver.

Det er sannsynlig at det dreier seg om britisk etterretning, som har lekket memoet videre til The Observer. I så fall viser det også at britene synes USA går for langt.

«Feil nummer»

Etter at The Observer fikk det oppsiktsvekkende memoet, har de fått bekreftet at Frank Koza er en av toppene i NSA. De fikk også kontakt med hans kontor, men da de fortalte hva det dreide seg om og ba om hans kommentar, sa Kozas assistent at det var «feil nummer».

Det har lenge gått rykter om at USA avlytter FN-delegater. Men det er første gang detaljene er blitt offentlig kjent.

AVLYTTES: Den britiske avisa The Observer avslørte i går at USA avlytter delegater til FNs sikkerhetsråd. Dette bildet ble tatt i FNs hovedkvarter i New York i februar.