USAs skitne triks

USA har satt i gang en storstilt overvåking og avlytting av delegater til FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Spionasjen blir avslørt av den britiske avisa The Observer. De har fått tak i et memo fra en av toppene i National Security Agency (NSA), USAs gigantiske og verdensomspennende elektroniske overvåkingsorganisasjon med 38000 ansatte.

Det går fram at hensikten er å få rykende fersk informasjon om hva og hvordan delegatene tenker foran den avgjørende avstemningen om en krig mot Irak.

Avlytter nøkkelland

I memorandumet skriver Frank Koza, som leder NSAs overvåking av «strategisk viktige land», at overvåkingen er «rettet spesielt mot Sikkerhetsrådets medlemsland (minus USA og Storbritannia, naturligvis)». Slik skal man få informasjon som «kan gi de som utformer den amerikanske politikken, et forsprang og oppnå resultater som er fordelaktige for amerikanske mål, eller som kan motvirke overraskelser».

Overvåkingen omfatter avlytting både av delegatenes hjemme- og kontortelefoner, samt e-post.

Det er seks land som er særlig interessante:

Angola, Kamerun, Chile, Bulgaria, Pakistan og Guinea - som nå har formannskapet i Sikkerhetsrådet. Bortsett fra Bulgaria som etter alt å dømme vil falle ned på USAs side, er de andre landenes posisjon foreløpig uavklart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer