USAs soldater får skyte tyver

Det er ikke nok for de amerikanske styrkene i Irak å kle tyver nakne og brenne klærne deres. Uten lov og dom får de nå også skyte tyvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne voldsomme endringen i okkupasjonsstyrkens justis i Irak ble tirsdag lagt fram av L. Paul Bremer, som er den nye sivile administratoren i Irak, i et møte han hadde med sine nærmeste medarbeidere i Bagdad, melder New York Times.

- Bremer gjorde det helt klart at det er han som nå er lederen. Jeg tror at du kommer til å se en endring i «direktivene for ildgivning» i løpet av noen få dager for å få situasjonen under kontroll, sier en tjenestemann som var til stede.

På spørsmål om hva dette ville bety, svarte han:

- De kommer til å begynne å skyte noen få tyver slik at ryktet sprer seg, sier han, om at angrep på eiendom, kapring av biler, og voldskriminalitet vil bli møtt med bruk med dødbringende makt, sier tjenestemannen.

Uten dom

- Dette er i strid med alt som finnes av menneskerettighetskonvensjoner, som også USA er bundet av, sier forsker Gro Nystuen ved Institutt for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

- Som okkupasjonsmakt har de plikt til å opprettholde lov og orden, og ikke foreta utenomrettslige henrettelser. Forslaget om å innføre en slik «justis» er så ekstremt at jeg er forbauset over at det i det hele tatt blir framstilt som en mulighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer