Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- USAs soldater går på dop

Ettersøkt al-Qaida-sjef dukket plutselig opp på video i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare to dager etter at Osama bin Laden dukket opp på arabiske tv-skjermer i et ferskt opptak ,der han blant annet krever at Muhammed-tegnernerne utleveres, kom i kveld en video med al-Qaidas leder i Irak, Abu Musab al-Zarqawi, som også er den mest kjente opprørslederen i landet.

Fram til nå har al-Zarqawi bare brukt lydbeskjeder, uten bilde, til å sende meldinger til omverdenen.

- Ved Gud, drømmene deres skal bli nedkjempet med vårt blod og våre døde. Det som kommer er enda verre, truer han i den første videoen som viser ansiktet til en av verdens mest ettersøkte menn.

Han gjør sitt beste for å motivere opprørerne i Irak og fornærme George W. Bush.

- Bush, hvorfor vil du ikke fortelle folket ditt  at soldatene dine tar narkotika for å få sove og begår selvmord, sier han blant annet i videon, ifølge AP.

Utilslørte trusler

Dagbladet.no har sett en rundt 50 sekunder lang versjon av videoklippet, som først viser terrorlederen mens han avgir en erklæring rett inn i kamera, med et maskingevær stående ved siden av seg. Så marsjerer mannen som skal være al-Zarqawi i et ørkenlandskap sammen med en gruppe maskerte, bevæpnbede menn.

Deretter har han smilende en samtale med en annen mann, før det klippes til en lang maskingeværsalve avfyrt av al-Zarqawi selv.

FØRSTE SKRYTEVIDEO: Abu Musab al-Zarqawi har tidligere bare kommunisert utad med lydbeskjeder, i kveld dukket en propagandavideo opp på nettet. Det er foreløpig ikke kjent hvor fersk den kan være. (Faksimile)
FØRSTE SKRYTEVIDEO: Abu Musab al-Zarqawi har tidligere bare kommunisert utad med lydbeskjeder, i kveld dukket en propagandavideo opp på nettet. Det er foreløpig ikke kjent hvor fersk den kan være. (Faksimile) Vis mer

Klippet ble ifølge nyhetsbyrået Reuters publisert på et islamsk nettsted tidligere kjent for å ha formidlet al-Zarqawis beskjeder, ledsaget av en uttalelse som sier at det dreier seg om «den første videoen av al-Qaidas leder i Irak». 

- Vi har klart å stå imot

- Deres sønner av hellig krig var i stand til å konfrontere det mest intenste korsfarerangrepet på en muslimsk stat.

- Da korsfarerfienden kom inn i Irak, hadde den tenkt å kontrolle den islamske nasjonen og støtte den sionistiske staten. Men vi har stått imot dette voldelige overfallet i tre år sier han på videoen ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Det er foreløpig vanskelig å få bekreftet om opptaket er ekte.

Åpent for tolkninger

Nå kommer terroreksperter verden over til å kaste seg over den nye trusselvideoen, blant annet på jakt etter skjulte budskap. 

Videosnutten har logoen til al-Qaida i Irak i et hjørne av skjermen, men også et flagg kjent for å representere Shura-rådet dukker ifølge AP også opp. Det er interessant på bakgrunn av at al-Zarqawi på et lydbånd i januar sa at hans gruppering har slått seg sammen med fem andre opprørsgrupper i Irak for å danne nettopp den organisasjonen.

- USAs soldater går på dop

Men siden det har det ikke kommet noen beskjeder overhodet direkte fra Zarqawi, før i kveld.

Abu Musab al-Zarqawi topper listen av Iraks mest ettersøkte menn, og USA har utlovet en dusør på 25 millioner til dem som bidrar til avgjørende opplysninger i jakten på ham.

<B>MYSTISK:</B> Dette har lenge vært det eneste kjente bildet av al-Qaida-lederen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media