- USAs soldater slettet video

Journalister filmet drepte sivile, ble fratatt kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Journalister på oppdrag for nyhetsbyrået AP hevder amerikanske soldater tok fra dem kamera og slettet bilder og film fra en skyteepisode i det østlige Afghanistan.

Journalistene var i Nangarhar-provinsen i går, for å dekke reaksjonene av et selvmordsangrep mot amerikanske styrker.

Offentlig område

Ifølge øyenvitner fotografen snakket med, ble flere sivile skutt da soldatene flyktet fra angrepet. Blant annet kom reporterne forbi en bil, hvor de satt tre drepte sivile.

- Da jeg nærmet meg bilen, så jeg at andre tok bilder av den. Derfor gjorde også jeg det, forteller fotograf Rahmat Gul.

- Da kom to amerikanske soldater og en tolk bort. - Hvorfor tar du bilder, spurte de. - Du har ikke tillatelse.

Dette var på en offentlig vei, og bilen var privateid. Gul har derfor vanskelig for å forstå hvorfor de skulle trenge tillatelse.

Soldatene tok kameraet hans, slettet bildene, og ga tilbake kameraet. Så advarte de Gul, og sa de ikke ville se AP-bilder fra denne hendelsen.

SENSUR: Ifølge fotograf Rahmat Gul slettet amerikanske soldater bilder som ble tatt like etter angrepet i går. Her bærer pårørende bort en av de sivile som døde i skuddvekslingen. Foto: AP/ RAHMAT GUL
SENSUR: Ifølge fotograf Rahmat Gul slettet amerikanske soldater bilder som ble tatt like etter angrepet i går. Her bærer pårørende bort en av de sivile som døde i skuddvekslingen. Foto: AP/ RAHMAT GUL Vis mer

Også en kameramann for den afghanske tv-stasjonen Tolo TV opplevde truende oppførsel fra soldater.

- Slett bildene, hvis ikke sletter vi deg, sa en soldat til Taqiullah Taqi, ifølge AP.

- Noe å skjule?

Reportere uten grenser fordømmer de amerikanske soldaters oppførsel.

- Hvorfor oppførte de seg på denne måten om de ikke har noe å skjule? Situasjonen er svært spendt i Afghanistan nå, og media må kunne rapportere fritt fra landet, sier organisasjonens talsmann Jean-Francois Julliard.

Ifølge BBC kjenner ikke den amerikanske hæren til at soldater har slettet opptak. De erkjenner at åtte sivile ble drept i sammenstøtene, og 35 ble skadd.

Tusenvis av mennesker tok til gatene i går kveld, i protest mot drapene på de sivile. Afghanske myndigheter har igangsatt en gransking av hendelsen.