Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USAs «sorte belte»: Lever i ekstrem fattigdom og har sykdommer man trodde var utryddet for 100 år siden

FN har aldri sett noe liknende.

FATTIGDOM: Hele USA har fulgt med på hva som skjer i Alabama den siste tiden, men det er politikken og ikke fattigdommen som har stått i sentrum. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
FATTIGDOM: Hele USA har fulgt med på hva som skjer i Alabama den siste tiden, men det er politikken og ikke fattigdommen som har stått i sentrum. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIRMINGHAM (Dagbladet). De siste dagene har hele nasjonen og store deler av den politisk interesserte verden, rettet blikket mot delstaten Alabama i USA.

I natt ble det klart at republikanske Roy Moore gikk på et sviende nederlag mot demokratenes kandidat Doug Jones i kampen om å bli delstatens nye senator, men det er deler av Alabama som ikke får like mye oppmerksomhet.

Fairfield i Birmingham er en av de aller fattigste områdene i USA, og i landet med 325 millioner innbyggere er dette trolig så langt det går an å komme fra luksusbutikkene og Trump Tower på Fifth Avenue i New York.

Alabama, som ligger i USAs «sorte belte», er en av landets fattigste delstater, og dette er den fattigste bydelen i Birmingham.

Søpla flyter

På et gatehjørne står en gruppe unge menn og drikker fra flasker dekket av brune papirposer. En eldre mann reparerer motoren på en bil som har sett bedre dager. Han sier tydelig ifra at han ikke vil snakke med journalister.

Samtidig skinner sola over de små og nedslitte husene i nabolaget hvor 92 prosent av innbyggerne er afroamerikanere. I gatene, og utenfor mange av husene, flyter søppel.

FORLATT: Mange hus er forlatt, og lukta av søppel dominerer. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
FORLATT: Mange hus er forlatt, og lukta av søppel dominerer. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Mange av hus har sponplater over vinduene og de små hagene er overgrodde. Lukta av søppel dominerer alt.

Med denne scenen som bakteppe, kommer et par gående. De triller en handlevogn mellom seg som de fyller med gjenstander de finner langs veien. Bak dem kommer to løshunder løpende.

- Vi prøver å rydde opp og hjelpe til i lokalsamfunnet. Det er så mye skrot her, sier kvinnen.

Hjemmelaget kloakksystem

Dette er de samme forstedene som FNs utsending Philip Aston har besøkt.

Jobben hans tar ham verden rundt til noen av områdene som sliter med de mest ekstreme formene for fattigdom. Han sier ifølge The Independent at han aldri har sett noe liknende i den vestlige verden.

- Dette er sjelden kost i Vesten. Det er ikke ting man vanligvis opplever der. Jeg har aldri sett liknende, sier han.

Aston har i løpet av 15 dager besøkt flere av de fattigste områdene i Alabama. Han forteller blant annet at han har møtt personer som knapt har elektrisitet, og mange steder har folk laget egne kloakksystemer i husene hvor de bor.

Dette er ikke en ideell løsning.

NEDSLITT: Mange av husene i Birmingham er forlatt og naturen er i ferd med å ta over. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
NEDSLITT: Mange av husene i Birmingham er forlatt og naturen er i ferd med å ta over. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Sykdommer

Mange mennesker i de hardest rammede delene av delstaten er smittet av e-coli, og har parasitter man trodde var utryddet i USA for 100 år siden.

Doktor Rojelio Mejia ved Baylor College of Medicine gir de dårlige kloakk- og avløpssystemene mye av skylda.

- Dette virker kanskje trygt for innbyggerne, men dette er i kupert terreng og all nedbør fører dette med seg tilbake til nabolaget, sier hun.

Alston forteller også hva han fortalte en av innbyggerne han møtte:

- Håpet er at vi kan sette et søkelys på disse problemene, akkurat som vi gjør med folk som blir torturert.

Partheania Craig
Partheania Craig Vis mer

Fattigdom

Tilbake i Birmingham kommer Dagbladets reporter i kontakt med en eldre dame. Partheania Craig har bodd i bydelen Fairfield i 40 år, og er ute for å sanke kvister hun bruker til å fyre i det sure vinterværet.

- Jeg håper at valget av Doug Jones kan gjøre ting bedre, men jeg er redd det ikke betyr så mye for meg, sier hun.

Hun synes det er trist med all fattigdommen som preger nabolaget, men har ikke gitt opp håpet.

- Jeg har aldri blitt arrestert. Jeg har high school-utdanning, og lever på trygd. Likevel sliter jeg med å dekke utgiftene mine. Men jeg vet at gud har en plan. Jeg stoler på ham.

98 prosent

Men selv om Craig ikke er nevneverdig positiv, kan det se ut som om det er i ferd med å skje ting i Alabama.

I gårsdagens valg stemte 98 prosent av svarte kvinner for Douglas Jones, i motsetning til bare 34 prosent av hvite kvinner. Det skriver Quartz.

63 år gamle Jones er den første demokraten som vinner et senatorvalg i Alabama på 25 år, og var aktor da to Ku Klux Klan-medlemmer ble dømt for bombingen av ei kirke i nettopp Birmingham. Et angrep som tok livet av fire svarte jenter.

Kanskje er han riktig mann på riktig sted til riktig tid for å få de hardest rammede områdene på beina igjen.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!