Syriske soldater bærer kistene til omkomne etter selvmordsangrepene i Aleppo. USAs spionsjef sier angrepet har alle fingeravtrykkene til Al-Qaida. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/SCANPIX
Syriske soldater bærer kistene til omkomne etter selvmordsangrepene i Aleppo. USAs spionsjef sier angrepet har alle fingeravtrykkene til Al-Qaida. Foto: AFP PHOTO/HO/SANA/SCANPIXVis mer

USAs spionsjef: - Al-Qaida bak terrorangrep i Syria

Al-Qaida i Irak står trolig bak flere selvmordsangrep i Syria og ser ut til å ha infiltrert opprørsstyrkene i landet, ifølge USAs spionsjef James Clapper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsangrep som er blitt utført i Damaskus og Aleppo, har alle al-Qaidas kjennetegn, sa USAs nasjonale etterretningsdirektør James Clapper i en høring i Senatets forsvarskomité torsdag.

- Vi tror al-Qaida i Irak er i ferd med å forgreine seg inn i Syria, advarte han.

Ifølge Clapper ser det også ut til at ekstremister er aktive i syriske opposisjonsgrupper.

- I mange tilfeller er det mulig at opposisjonsgruppene ikke engang vet at de er der.

Flytter våpen Amerikanske tjenestemenn har også tidligere sagt at USA har mistanke om at al-Qaida har gjennomført terrorangrep i Syria. Samtidig har al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri nylig gjort det klart i et videoopptak at al-Qaida støtter opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad og hans regime.

Opplysningene bekreftes også fra irakisk hold. Ifølge en statssekretær i Iraks innenriksdepartement har al-Qaida denne måneden flyttet våpen og krigere fra Irak til Syria.

USAs forsvarsminister Leon Panetta understreker at det fortsatt er uklart hvor stor innflytelse al-Qaida har over opposisjonen i Syria.

- Men bare det faktum at de er til stede, bekymrer oss, sier han.

Ifølge Clapper er den syriske opposisjonen dypt fragmentert. Det syriske regimet har derfor vært i stand til å holde på makten, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge etterretningssjefen er det ingenting som tyder på at regimet vil falle med det første.

FN fordømmer vold Et stort flertall i FNs hovedforsamling vedtok torsdag en resolusjon med krav om at voldsbruken i Syria må opphøre umiddelbart.

I resolusjonen fordømmes voldsbruken. Samtidig stilles det krav om at Syria må rette seg etter en fredsplan utarbeidet av Den arabiske liga.

Et lignende resolusjonsforslag ble nylig stanset i FNs sikkerhetsråd fordi Russland og Kina nedla veto mot det. De to stormaktene stemte også imot forslaget i hovedforsamlingen, men det ble likevel vedtatt med stort flertall.

Resolusjonen er i hovedsak symbolsk, siden vedtak i hovedforsamlingen ikke er bindende for FNs medlemsland.

- Tortur på sykehus FNs generalsekretær Ban Ki-moon fastslo torsdag at det nesten helt sikkert er begått forbrytelser mot menneskeheten i Syria.

- Vi ser hvordan granater slår vilkårlig ned i hele nabolag, sykehus som brukes som tortursentraler, og at barn helt ned i tiårsalderen blir fengslet og mishandlet. Vi ser nesten helt sikkert forbrytelser mot menneskeheten, sa Ban.

Ifølge USAs FN-ambassadør Susan Rice er Assad mer isolert enn noensinne.

- I dag har FNs hovedforsamling sendt et klart budskap til det syriske folk: Verden er med dere, sier hun.

Kampene fortsetter Så langt er det imidlertid lite som tyder på at myndighetene i Syria vil stanse sine angrep på regimemotstandere og opprørere. Ifølge en syrisk eksilgruppe ble flere titalls mennesker drept i landet torsdag.

Ifølge Clapper følger USA nå spesielt nøye med på Syrias kjemiske våpenarsenal. Det finnes mer kjemiske våpen i Syria enn det gjorde i Libya før Muammar Gaddafis fall, opplyser han.

- Hittil ser våpnene ut til å være i sikkerhet, sa Clapper i torsdagens senatshøring. (©NTB)