TRE DAGER IGJEN:  Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, forklarer nattens nye budsjettap til media. FOTO: JIM LO SCALZO, EPA/SCANPIX.
TRE DAGER IGJEN: Demokratenes majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, forklarer nattens nye budsjettap til media. FOTO: JIM LO SCALZO, EPA/SCANPIX.Vis mer

USAs statskasse er tom om tre dager

Nytt forslag nedstemt i natt. Pensjonister og trygdede kan bli rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene kom seint fredag - natt til lørdag norsk tid- med nye innrømmelser for å få til et kompromiss og unngå en dramatisk gjeldskrise i USA.

I praksis er den amerikanske statskassa tom om tre dager.

Men tre dager før fristen går ut for å heve gjeldstaket, er det fortsatt dyp og bitter splittelse i den amerikanske Kongressen.

I praksis er den amerikanske statskassa tom om tre dager.

Fra ja til nei Tidligere på kvelden greide presidenten i Representantenes hus, John Boehner (R), å få med seg nok republikanere til å vedta en sparepakke i Representantenes hus. Men kort etter ble forslaget lagt dødt da det ble nedstemt i Senatet.

59 senatorer stemte mot forslaget til Boehner, mens 41 stemte for.

Flere republikanerne som ønsker seg enda dypere kutt enn Boehner foreslo, sluttet seg til de 53 demokratene som stemte imot.

Etter flere ukers ørkesløse tautrekkinger mellom partiene og innenfor det republikanske partiet, banes dermed veien for seriøse drøftinger om kompromissforslag som kan føre til at gjeldstaket på 14 300 milliarder dollar heves, og USA unngår å risikere mislighold av statsgjelda.

Håp knust Men håpet om en rask løsning ble raskt knust. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, avviste invitten til den demokratiske flertallslederen, senator Harry Reid, som enda en gang ga etter for republikanske krav da han tilbød å inkludere noen republikanske elementer i sitt spareforslag.

Ideen, som kommer fra McConnell, går ut på at president Barack Obama får ansvaret, og eventuelt skylda, for å heve gjeldstaket i tre omganger før valget neste år.

Obama og Demokratene hadde håpet å unngå nye runder om gjeldstaket og nye bitre avstemninger før valget i november 2012.

Kongressen møtes igjen lørdag ettermiddag. Det blir det farlig kort tid til å forhandle seg fram til kompromisset som Obama krever.

Rammer trygd og pensjoner Om ikke gjeldstaket heves i tide, må staten velge hvilke utgifter som må prioriteres. Trolig velger de å betale renter på statsgjelda og innløse statsobligasjoner som forfaller, slik de må i henhold til grunnloven.

Men da blir det lite penger igjen til andre utgifter, som pensjoner og trygd til eldre, syke og fattige, arbeidsløshetstrygd, leverandører til forsvaret og departementene. Dermed risikerer USA en nedgradering av kredittverdigheten.

Boehner skadeskutt I avstemningen i Representantenes hus stemte 218 republikanere for forslaget som Boehner la fram, mens 22 stemte imot. Samtlige demokrater stemte nei til forslaget, slik at til sammen 210 avviste forslaget.

Forslaget innebar innsparinger på 900 milliarder dollar over ti år og en midlertidig heving av gjeldstaket for omtrent samme beløp, men med en ny runde med ytterligere innsparinger og heving av gjeldstaket før valget.

Tea Party-brems Mens demokratene så på fra sidelinja, brukte Boehner flere dager på å overtale nok Tea Party-republikanere til å stemme for forslaget til at han kunne legge det fram uten fare for at det skulle falle fordi hans egne sviktet ham.

Men alle visste at avstemningen og den interne republikanske tautrekkingen var bortkastet tid.

Demokratene i Senatet hadde på forhånd hadde gjort det klart at de ikke ville godta forslaget, og president Barack Obama lovte å nedlegge veto.

Nekter å bøye seg Boehners problem var at en rekke av de konservative Tea Party-aktivistene nektet å stemme for partiets eget forslag fordi de ville ha enda dypere kutt.

De sier de er er bundet til sine valgløfter om å stemme mot alle skatteøkninger og gjeldsøkninger.  De mener Finansdepartementet og Wall Street bløffer når de advarer mot katastrofale følger om ikke gjeldstaket heves.

Boehner fikk til slutt med seg nok av dem etter at han inkluderte en grunnlovsendring i forslaget for å gjøre et balansert statsbudsjett obligatorisk.

Men da ble forslaget enda mer vanskelig for demokratene, siden de anser et balansert budsjett som umulig i dagens situasjon uten kraftige skatteøkninger.

USAs skatteinntekter er bare nok til å dekke 55-60 prosent av utgiftene, og mesteparten av det er lovpålagte utgifter som pensjoner, trygder, forsvaret og betjening av gjelda. Om ikke departementer skal stenges og flyplassene lukkes, er USA derfor inntil videre avhengig av å fortsette å låne.

(NTB-Reuters).

 STEMT NED:  Republikanernes leder i Representantens hus,  John Boehner, like før hans nye spareforslag ble stemt, på tvers av de store blokkene. FOTO:NICHOLAS KAMM, AFP/SCANPIX.
STEMT NED: Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, like før hans nye spareforslag ble stemt, på tvers av de store blokkene. FOTO:NICHOLAS KAMM, AFP/SCANPIX. Vis mer