USAs styrker anklages for tortur i Afghanistan

Human Rights Watch anklager amerikanske styrker for tortur og drap på fanger i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen, som har sitt hovedsete i New York, dokumenterer i en fersk rapport omfattende overgrep utført av amerikanske soldater i Afghanistan.

Vilkårlige arrestasjoner, mishandling og tortur av fanger og plyndring av afghanske hjem er blant anklagene i rapporten.

- Omfattende beviser tyder på at amerikansk personell har gjort seg skyldig i tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling av fanger, heter det i rapporten.

- Utilgivelige overgrep

At overgrepene har skjedd under situasjoner der det ikke har pågått kamphandlinger, forsterker kritikken.

- Men noen av disse overgrepene er utilgivelige, selv i krigssammenheng, understreker Human Rights Watch.

Menneskerettsorganisasjonen viser til at minst tre fanger har mistet livet i amerikansk fangenskap, og at amerikanske talsmenn har nektet å forklare omstendighetene rundt disse dødsfallene.

- Må straffeforfølges

- USA er forpliktet til å etterforske anklager og straffeforfølge dem som bryter loven. Ingenting tyder på at seriøs etterforskning finner sted, sa Brad Adams da han presenterte rapporten «Enduring Freedom: Abusees by US Forces in Afghanistan».

Selv om USA er tilbakeholdne med opplysninger, fastslår rapporten at amerikanske styrker har tatt minst 1.000 fanger under sin jakt på Taliban- og al-Qaida-soldater i Afghanistan.

Fangene holdes under sterkt kritikkverdige forhold i amerikanske militærleirer i Bagram, Kandahar, Jalalabad og Asadabad, der de nektes all kontakt med omverdenen.

Avviser

En talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, oberstløytnant Bryan Hilferty, avviser overfor nyhetsbyrået Reuters kritikken, og hevder den vitner om «manglende forståelse» for hva man står overfor.

- Afghanistan er for øyeblikket en kampsone, og styrkene er i kamp mot fiendtlige styrker. Vi overholder de lover og regler som gjelder under væpnet konflikt, sier Hilferty til Reuters.

NTB