USAs superhemmelige romfly har nettopp gjennomført 22 måneder i rommet. Men ingen vet hvorfor

Kan det lille flyet være en satellittfanger?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASAs miniromfly X-37B landet i går Vandenberg Air Force Base i California i USA etter rekordknusende 674 dager i verdensrommet.

Det spesielle romflyet er ikke større enn en liten minibuss med en lengde på 8,8 meter og en høyde på 2,9, og modellen er det minste av romfly som har vært i rommet. Vingespennet er ikke mer enn 15 meter.

På tross av at flyet både har knust rekorder, og satt nye premisser for framtidas romfart, er det ingen som vet hva som er fartøyets oppdrag.

Ny teknologi Da det ankom basen ble det tatt imot av mannskap på flybasen som så ut å gå i fullt utstyrte romdrakter.

X-37B et omløpsfartøy og har så langt flydd tre oppdrag. Fartøyet er ubetjent og landet til og med helt av seg selv på flybasen på USAs vestkyst. Fordelen med den flygende romroboten er nettopp at den er ubemannet, og det er ventet at romflyet over tid vil erstatte dagens romfartøyer.

I likhet med romfergene, har romflyene også vertikal utskytning. Boeing-utviklede x-37B drives av solcellepananeler.

«Målet med X-37B er todelt: gjenbruk av romfartsteknologi for landets framtid i verdensrommet, og å gjøre eksperimenter som kan bli returnert og analysert på jorda» heter det i et notat fra Det amerikanske luftvåpenenet (US Air Force), ifølge Space.com.

RETUR: 9.24 lokal tid i går landet romflyet X-37B. EPA/BOEING
RETUR: 9.24 lokal tid i går landet romflyet X-37B. EPA/BOEING Vis mer

De vil imidlertid ikke si noe om hva romflyet faktisk gjør i jordas omløpsbane.

Satellittfanger Ifølge Independent har det versert en rekke rykter om hva romflyet har gjort på militæroppdraget og hva som er hensikten med fartøyet.

Det 22 måneder lange oppdraget X-37B nå har vært ute på, har i hver fall ført til en rykteflom.

Blant forslagene er at romflyet har blitt brukt til å spionere på Kinas nye romlaboratorium, og eksperter har foreslått at flyet kan ha vært fylt med spionutstyr.

Én av de mer ville konspirasjonsteoriene er at flyet kan «fange» andre lands satellitter.

Våpen En annen drøy spekulasjon er at det lille flyet er et våpen. I en avstemning gjort av Space.com i mars, der de vier mye plass til hva flyet kan være, er våpen et av alternativene som er mest valgt.

Bakgrunnen er det hemmeligholdelsen av oppdragene den har reist på. Det spekuleres i om flyet kan brukes til å ødelegge andre lands satellitter i kappløpet om verdensrommet. Eksperter mener imidlertid flyet er for lite, og at manøvreringsevnene er for begrenset til at det kan brukes som våpen.

NBC skrev allerede i 2001 om Boeing og luftforsvarets prosjekt «X», og at dokumenter skal ha vist at flyrtypene skulle bli brukt som rombomber, som skal kunne bombe mål over hele jordkloden fra verdensrommet.

Nytt oppdrag Teorien med mest hold så langt er at X-37B er en testplattform for ny teknologi. Fartøyet har allerede vist at det kan holde ut lenge i rommet med den 22 måneder lange ferden bak seg.

INFRARØDT: Dette bildet fra juni 2012 viser er infrarødt bilde av flyet. Foto: AP Photo/Vandenberg Air Force Base
INFRARØDT: Dette bildet fra juni 2012 viser er infrarødt bilde av flyet. Foto: AP Photo/Vandenberg Air Force Base Vis mer

Det amerikanske luftvåpenet har planer om å sende X-37B ut på et nytt oppdrag fra utskytningsbasen Cape Canaveral i Florida neste år.

Da flyr romflyet ut på sitt fjerde oppdag, og konspirasjonene rundt flyet vil sikkert fortsette, det vil også det pågående romkappløpet.

DRAKTER: De som tok imot romflyet var antrukket for anledningen. Foto: EPA/BOEING
DRAKTER: De som tok imot romflyet var antrukket for anledningen. Foto: EPA/BOEING Vis mer