USAs svarte fengsler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

• Amnesty International offentliggjør nå en rapport som bidrar med mer dokumentasjon til det mørke kapittel i bekjempelsen av terrorisme som heter USAs fangebehandling. Rapporten bekrefter på nytt at CIA har opprettet fantasifulle dekkselskaper som har leid eller eid private fly. Disse flyenes bevegelser er blitt fulgt på kryss og tvers over hele verden. De har landet i Afghanistan og på Guantanmo Bay, i Egypt og Jordan og i Yemen. USAs utenriksminister Condoleezza Rice har i finformulerte halvdementier forsøkt å vri seg unna at dette er en omfattende transport av rettsløse fanger som fraktes til og fra harde forhør som i noen tilfeller går over i tortur.

•«Svarte anlegg» kalles de hemmelige fengslene der fangene holdes og verken får tilgang til juridisk hjelp, blir framstilt i domstoler eller får kontakt med sine pårørende. De forsvinner i et rettsløst tomrom der det er usikkert om de vil komme levende fra det. I Amnestys rapport blir det redegjort for fanger som er sluppet fri etter lange opphold i dette systemet, uten at det på noe tidspunkt er reist tiltale mot dem.

• Bruddene på internasjonal rett og på menneskerettighetene er mange og svært grove. Men overgrepene hadde ikke vært mulige å gjennomføre uten at amerikanske myndigheter fikk aktiv og omfattende hjelp fra myndigheter og hemmelige tjenester i mange europeiske land. Spørsmålet som ennå ikke er blitt tilfredsstillende besvart, er om norske myndigheter har bidratt med slik hjelp. Det er dokumentert at CIAs fangefly har landet på flere norske flyplasser.

• Dette er høyst urovekkende enten medvirkningen har vært aktivt medvitende eller aktivt uvitende. Bruddene på internasjonale konvensjoner som Norge er forpliktet av, er like grove uansett. Det er misforstått lojalitet å gå på akkord med egne prinsipper og verdier når en alliert velger å bryte med sine egne og erstatte sannhet med åpenbar løgn. Slik saken står nå er norske myndighetspersoner mistenkt for å ha medvirket til omfattende tortur og fangemishandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer